Nieuwsagentschap

22

MIGRATIE

Migranten terugsturen is minder evident dan soms wordt voorgesteld, stelt nieuw onderzoek aan de VUB. Ook ontrading van migratie mist vaak zijn doel: de gevaren op de weg schrikken migranten niet af, de sprankel hoop op een beter leven is veel groter.

VOEDING

De sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid.

NATUURBEHOUD

Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.

BIODIVERSITEIT

De insectentelling van Natuurpunt deze zomer levert “verontrustende” resultaten op: bij heel wat insectensoorten is een sterke achteruitgang vast te stellen. Vooral hommels, vlinders en zweefvliegen bleven deze zomer weg.

BURN-OUT

Een kwart van de leerkrachten in het middelhaar onderwijs heeft een verhoogd risico op burn-out, zelfs al meteen bij de start van het nieuwe schooljaar. Tegen november stijgt dat risico naar 1 op de 3 lesgevers. “Voldoende fruit eten is een van de beste beschermers”, zegt VUB-bewegingswetenschapper Yanni Verhavert.

KLIMAAT

Droge of natte periodes die maar blijven aanhouden:  Het zal in de toekomst steeds vaker voorkomen en daar zullen ook de Vlaamse graslanden de dupe van zijn. Tot die conclusie komt Simon Reynaert, bioloog aan de Universiteit Antwerpen, in zijn doctoraatsonderzoek. Van de kwaliteit van ons veevoeder over biodiversiteit tot water(s)nood: we zullen de klimaatopwarming op verschillende fronten voelen, zegt hij.

TIJGERMUG

Dit jaar zijn er al meer dan achthonderd meldingen van vermoedelijke tijgermuggen binnengekomen via het platform MuggenSurveillance - ruim honderd meldingen meer dan vorig jaar, meldt Sciensano. In dertien gevallen bleek het effectief om een tijgermug te gaan.

MILIEU

Een rechtscollege heeft de exploitatievergunning voor chemiebedrijf Ineos Aromatics in Geel en Laakdal vernietigd vanwege kobaltvervuiling in de Grote Nete. Milieuorganisaties die de zaak hadden aangespannen, spreken van “een kantelpunt voor het hele vergunningsbeleid”. De werkgeversorganisatie Voka vreest dan weer ernstige gevolgen voor de industrie.

STIKSTOF

Drie milieuverenigingen trekken naar het Grondwettelijk Hof en vragen de gedeeltelijke vernietiging van het stikstofdecreet omdat het volgens hen geen rekening houdt met de meest recente wetenschappelijke kennis.

ENERGIE

In de eerste helft van dit jaar heeft Europa meer stroom geproduceerd op basis van wind en zon dan uit olie en steenkool. Ook in België was dat het geval.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo