Nieuwsagentschap

22

NOORDZEE

Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

WERELD AIDS DAG

Een vaccin dat het immuunsysteem versterkt zou een grote stap voorwaarts zijn in de behandeling van hiv-patiënten en hun afhankelijkheid van antiretrovirale therapieën sterk verminderen. Belgische onderzoekers lijken nu zo’n vaccin te hebben ontwikkeld.

GAZA

Europese banken investeren honderden miljarden in bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingen, blijkt uit internationaal onderzoek. Ook Belgische banken én de Nationale Bank spelen een rol. Volgens 11.11.11 moet de overheid ingrijpen.

VROUWENRECHTEN

In ons land zijn dit jaar al twintig vrouwen omgebracht door hun (ex)-partner. Wereldwijd is bijna één op de drie vrouwen slachtoffer van partnergeweld. “We moeten onze jongens en meisjes al van jongs af aan leren hoe ze kunnen omgaan met hun emoties, ook als ze overstuur zijn of zich getriggerd voelen.”

PFAS

Recente metingen van De Watergroep hebben uitgewezen dat de concentraties van het schadelijke TFA, een stof uit de groep PFAS, erg hoog zijn in Vlaams drinkwater. PAN Europe, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Natuurpunt vragen een onmiddellijk verbod op het gebruik van dit soort pesticiden.

KLIMAAT

De Belgische overheid publiceert vandaag (vrijdag) een eerste stand van zaken in de transitie naar klimaatneutraliteit in 2050. De conclusies zijn duidelijk: te weinig, te traag. In geen enkele sector liggen de inspanningen in lijn met wat er nodig is.

GEZONDHEID

Vorig jaar hebben 665 patiënten in België een hiv-diagnose gekregen. Dat is met 13 procent een stevige stijging tegenover 2022. Sciensano spreekt van een “zorgwekkende omslag”.

PEILING

Een meerderheid van de Belgen wil meer politieke actie tegen de oorlog in Gaza, blijkt uit de jaarlijkse Barometer Internationale Solidariteit van 11.11.11 en Knack. De peiling toont ook grote bereidheid op het vlak van klimaat en blijvende steun voor vluchtelingen.

KLIMAATTOP COP29

Superrijken in Europa nemen 140 keer per jaar het vliegtuig en hun luxejachten stoten jaarlijks evenveel CO2 uit als een gewone Europeaan in 585 jaar tijd. Dat zegt Oxfam in een nieuw rapport.

ONDERWIJS

Agressie in het onderwijs neemt toe, stelt nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB): 14,1 procent van de leerkrachten geeft aan zich in het afgelopen jaar onveilig te hebben gevoeld door pestgedrag of agressie van de leerlingen. Twee op de drie leerkrachten voelen zich wel nog altijd veilig tot zeer veilig.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo