Nieuwsagentschap

188

MILIEU

Vorig jaar zijn minstens 212 mensen vermoord die opkwamen voor het milieu of hun land, het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit cijfers van de ngo Global Witness.

ROEMENIË

In de Roemeense wouden zijn in minder dan twee maanden tijd twee boswachters vermoord. In de voorbije jaren lieten al zes boswachters het leven, een teken dat de illegale houtmaffia er steeds drastischer te werk gaat. 

BIODIVERSITEIT

De Roemeense Senaat heeft eergisteren een wetsontwerp goedgekeurd dat de jacht op bruine beren voor een periode van vijf jaar weer mogelijk maakt. Dierenwelzijnsorganisaties vrezen een bloedbad en starten met een wereldwijde petitie om de regering op andere ideeën te brengen. 

TRANSPORT

De plannen van de EU-lidstaten om de vervuiling uit transport terug te dringen zijn ondermaats om hun klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen, zegt de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Alleen Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje halen een score boven de 50 procent - België hinkt achterop op de negentiende plaats. 

MIGRANTEN

Volgens hulporganisatie Save the Children zijn sinds mei meer dan 4500 minderjarige migranten spoorloos verdwenen. Ze vrezen dat de kinderen in handen zijn gevallen van mensenhandelaren.

WATER

Slechts 40 procent van de Europese wateren is gezond en met name België, Nederland en Duitsland presteren slecht, blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het European Environmental Agency (EEA).

GEZONDHEID

Uitbraken van mazelen hebben in het afgelopen jaar in Europa geleid tot 35 doden. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Het meest recente slachtoffer was volgens de WHO een zesjarig Italiaans jongetje.

MILIEU

Een Oostenrijks bedrijf is veroordeeld voor illegale houtkap in oerbossen in Roemenië, de laatste overgebleven woonplaats van beren en wolven in Europa.

MILIEU

Pogingen van de Europese Unie om illegaal hout te weren, falen jammerlijk, staat in een vandaag (donderdag) verschenen rapport van de Europese Rekenkamer. Het EU beleid is volgens de controleurs "slecht ontworpen, slecht uitgevoerd en grotendeels ineffectief."

ROEMENIË

In Roemenië zijn zeventien Europese bizons uitgezet, de grootste reïntroductie in Europa ooit.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo