Nieuwsagentschap

188

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

WATERKWALITEIT

Deze zomer kan je met een gerust hart gaan zwemmen in Europese zeeën en meren. De overgrote meerderheid van de zwemwaterlocaties voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen, blijkt uit de laatste jaarlijkse beoordeling van het Europese zwemwater.

RIVIEREN

Vorig jaar verwijderden Europese landen bijna vijfhonderd barrières uit rivieren. “Een record”, stelt het vandaag verschenen rapport van Dam Removal Europe.

GEZONDHEID

Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.

ENERGIETRANSITIE

De Europese Unie gebruikt heffingen op CO2-uitstoot om een gaspijplijn in Roemenië te financieren. Brussel beweert dat het project de uitstoot zal verminderen in vergelijking met steenkool, maar critici veroordelen de beslissing. 

OEKRAÏNE

Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) blijkt dat zeven op de tien Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in de armoede dreigen te vervallen.

MENSENRECHTEN

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd dat deze kwetsbare groep te maken krijgt met mensenhandel en seksueel geweld. Ze sporen de opvangende landen aan tot een betere bescherming.

OEKRAÏNE

De Internationale Organisatie voor Migratie slaat de handen ineen met het digitaal verhuurplatform Airbnb. Bedoeling is om vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk gratis onderdak te bieden in de vijf belangrijkste opvanglanden.

CONFLICT OEKRAÏNE

Een nipte meerderheid van de Europeanen denkt dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen. Hoe dichter bij de oostgrens, hoe groter de overtuiging dat de Navo of de EU Oekraïne militair moet verdedigen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo