De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.
Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden.
De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.
De Europese hopteelt krijgt het moeilijker in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in Nature. Niet alleen daalt de oogst, ook de typische smaak komt in het gedrang.
Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt omde doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.
Woensdagochtend stonden honderden SUV-eigenaars in negen landen vreemd te kijken toen de banden van hun auto bleken platgezet. Met de actie vraagt Tyre Extinguishers aandacht voor de “klimaatramp” die deze wagens in hun ogen zijn.
Vandaag is de lancering gepland van een nieuwe centrale in de Poolse Turow-bruinkoolmijn, ondanks het feit dat de uitbreiding van de mijn in strijd is met het Europees recht. Bovendien is de bruinkoolmijn openhouden tot 2044 onverenigbaar met de Europese doelstelling van klimaatneutraliteit.
De Tsjechische regering heeft een klacht ingediend bij Europa tegen de geplande uitbreiding van de Poolse Turow-bruinkoolmijn, vlakbij de grens. De mijn verbruikt zoveel grondwater dat Tsjechische dorpen droog komen te staan.
Terwijl er, vooral in de Engelstalige media, veel aandacht is voor de successen in Nieuw-Zeeland is er veel minder interesse voor de aanpak van de coronaviruspandemie in Centraal- en Oost-Europa, schrijven Jan Culik en Mirna Solic van de Universiteit van Glasgow. Nochtans blijven ook daar zowel het infectiepercentage als het aantal dodelijke slachtoffers erg laag.