Nieuwsagentschap

Griekenland verbiedt bodemsleepnetten in beschermde wateren

OCEANEN
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAAT

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italien Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.

DOWN

Uit dna-onderzoek op tienduizend oude menselijke overblijfselen blijkt dat het Downsyndroom ook al voorkwam in vroege beschavingen. Uit de resten blijkt dat kinderen met deze genetische aandoening vroeger een zeer korte levensduur hadden. Opvallend: kleurige kralen en andere grafgiften tonen dat ze werden gewaardeerd als leden van hun samenleving.

 

MIGRATIE

De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.    

TOERISME

Toeristen trekken naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een game changer, schrijven experten Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.

LANDBOUW

Aan Nederlandse universiteiten is een biologisch alternatief ontwikkeld voor giftige pesticiden. Een natuurlijke, kleverige substantie wordt op de bladeren gespoten om insecten te vangen.

OVERSTROMINGEN

Europese landen moeten zich beter voorbereiden op overstromingen, waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een rapport. Niet alleen komen overstromingen steeds vaker voor, ze brengen ook heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee.

VOEDSELCRISIS

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting negen miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo