Enkele maanden geleden nog stonden de Canadese Conservatieven op kop in de peilingen, met dank aan een wereldwijde rechts-radicale golf. Maar de overwinning van liberaal Mark Carney maakt Canada tot een belangrijk liberaal ankerpunt in de wereld, en een natuurlijke bondgenoot voor Europa, schrijven politicologen Katerina Sviderska en Leandre Benoit.
Europa hoeft niet te kiezen tussen strenger klimaatbeleid of meer defensie, argumenteren Duitse experten van het Kiel Institute for World Policy. “Het zijn twee kanten van dezelfde medaille: investeringen in klimaat leiden tot besparingen op het vlak van defensie.”
De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.
Waarom zijn mensen in sommige regio’s gelukkiger en gezonder dan in andere? De grenzen van het oude Romeinse Rijk spelen nog steeds een rol, hebben wetenschappers ontdekt, met gevolgen voor onze persoonlijkheid, gezondheid en welzijn.
Eén op de vijf teken die in Vlaamse tuinen wordt gevonden, kan de ziekte van Lyme veroorzaken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. “Checken op teken na het spelen in de tuin is een goed idee”
De oceanen verzuren een pak sneller dan verwacht. Een belangrijk kantelpunt waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen, blijkt vijf jaar geleden al bereikt.
Voor het eerst zijn de zwemroutes of ‘blauwe corridors’ van walvissen digitaal in kaart gebracht en raadpleegbaar voor iedereen. De kaarten moeten de routes van de oceaanreuzen veiliger maken en hen beter beschermen.
Oostenrijks onderzoek heeft in graanproducten alarmerend hoge niveaus vastgesteld van trifluorazijnzuur, een PFAS-variant. De gemeten niveaus zijn drie keer hoger dan in een vergelijkbare studie acht jaar geleden.