Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.
In 2022 werden meer dan 225.533 zogeheten illegale pushbacks uitgevoerd aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dat stelt 11.11.11 op basis van eigen onderzoek.
Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrijelijk academisch onderzoek te doen terug op het niveau van vier decennia geleden.
De teloorgang van watergebieden wereldwijd valt beter mee dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. In Europa, de VS en China is het probleem wel erg groot, en de overblijvende gebieden moeten dringend beschermd worden om de klimaatdoelen binnen bereik te houden.
De invasie van het Romeinse Rijk door de Hunnen is waarschijnlijk aangejaagd door klimaatverandering, stellen archeologen van de Universiteit van Cambridge. Lange periodes van droogte zetten migratie in gang en maakte herdersstammen tot roversbendes.
De persvrijheid in Europa ligt onder vuur. De Raad van Europa waarschuwt dat de onafhankelijkheid van zowel private als publieke media-organisaties wordt uitgehold en dat journalisten steeds vaker geconfronteerd worden met geweld en intimiderende rechtszaken.
De overgrote meerderheid van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd dat deze kwetsbare groep te maken krijgt met mensenhandel en seksueel geweld. Ze sporen de opvangende landen aan tot een betere bescherming.
Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021. Het was een gitzwart jaar voor de mensenrechten, stelt de organisatie. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije mening en cybercontrole bleven ongestraft. “Die terughoudendheid van de internationale gemeenschap hielp de weg vrij te maken voor de Russische invasie in Oekraïne.”
De Internationale Organisatie voor Migratie slaat de handen ineen met het digitaal verhuurplatform Airbnb. Bedoeling is om vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk gratis onderdak te bieden in de vijf belangrijkste opvanglanden.
De Franse Assemblée Nationale heeft woensdag een wetswijziging goedgekeurd waardoor abortus mogelijk is tot 14 weken zwangerschap in plaats van 12. Het is de eerste keer in 21 jaar dat de termijn verlengd wordt in Frankrijk.