Nieuwsagentschap

103

ACTIVISME

Onterechte heffingen op drinkwater, uitbuiting op het Spaanse platteland, en ongecontroleerde land- en woonspeculatie. Aan de buitengrenzen van Europa tonen burgerinitiatieven hoe hedendaagse kwalen succesvol aangepakt kunnen worden. Niet zelden met de hulp van kunstenaars. 

ONDERWIJS

In een rijk land wonen biedt geen garantie op kwaliteitsonderwijs voor elk kind. Kinderen in minder rijke landen doen het vaak beter op school, ondanks het feit dat het onderwijsbudget daar lager is, zegt het VN-kinderfonds Unicef.

GEZONDHEID

Getrouwde senioren en oudere weduwen en weduwnaars lijden minder aan ondervoeding dan ongehuwde of gescheiden ouderen.

ECONOMIE

Ierland verkoopt alle investeringen in gas, olie en steenkool. Het wordt daarmee het eerste land ter wereld dat zich aansluit bij de divestment-campagne.

VISSERIJ

De steeds frequentere en intensere stormen als gevolg van de klimaatverandering kunnen een "catastrofale impact" hebben op de broodwinning van vissers en de hele visindustrie. Dat blijkt uit simulaties door de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

ABORTUS

Het Argentijnse parlement stemt vandaag voor het eerst over de legalisering van abortus. Een ja kan een trendbreuk betekenen in Latijns-Amerika.

ABORTUSREFERENDUM

In een historisch referendum heeft het Ierse volk gestemd om het achtste amendement van de Ierse grondwet in te trekken. Dit maakt het voor de overheid mogelijk om abortus te legaliseren. Vandaag stappen nog gemiddeld negen vrouwen per dag op een vliegtuig naar Londen, Liverpool of Manchester omdat ze ongewenst zwanger werden. Zij beseffen dat ze bij de laatsten zijn.

ENERGIE

Het Ierse lagerhuis heeft vandaag (donderdag) bij grote meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd dat oproept om investeringen in fossiele brandstoffen af te bouwen. Ierland wordt zo het eerste land dat zich bij de divestment-beweging voegt. 

EXTREEM WEER

De winterstormen die de Europese kusten teisterden in 2013 en 2014 waren de hevigste in zeventig jaar. Onderzoekers waarschuwen voor een tendens van steeds zwaardere stormen, die de kust ingrijpend kunnen veranderen.

MALARIA

Het aantal gevallen van malaria in Ierland neemt toe. Het land telt het op twee na grootste aantal gevallen van geïmporteerde malaria in Europa.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo