Enkele maanden geleden nog stonden de Canadese Conservatieven op kop in de peilingen, met dank aan een wereldwijde rechts-radicale golf. Maar de overwinning van liberaal Mark Carney maakt Canada tot een belangrijk liberaal ankerpunt in de wereld, en een natuurlijke bondgenoot voor Europa, schrijven politicologen Katerina Sviderska en Leandre Benoit.
Europa hoeft niet te kiezen tussen strenger klimaatbeleid of meer defensie, argumenteren Duitse experten van het Kiel Institute for World Policy. “Het zijn twee kanten van dezelfde medaille: investeringen in klimaat leiden tot besparingen op het vlak van defensie.”
De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.
Waarom zijn mensen in sommige regio’s gelukkiger en gezonder dan in andere? De grenzen van het oude Romeinse Rijk spelen nog steeds een rol, hebben wetenschappers ontdekt, met gevolgen voor onze persoonlijkheid, gezondheid en welzijn.
Menselijke voorouders zoals de Australopithecus aten heel weinig tot geen vlees, stelt nieuw onderzoek in Science. Dat blijkt uit een analyse van tandglazuur.
De Verenigde Staten en westerse bondgenoten schonken samen al 260 miljard dollar aan hulp, voornamelijk wapens en militaire bijstand, aan Oekraïne sinds de Russische inval in februari 2022. Aan het eind van het jaar staken ze nog een tandje bij, en daar is de verkiezing van Trump niet vreemd aan.
De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Onderzoekers vermoeden dat giftige metalen, die van nature in de bodem zitten, door de klimaatverandering vrijer zullen kunnen bewegen - met negatieve gevolgen voor ecosystemen en de menselijke voedselketen.
De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.