Nieuwsagentschap

57

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

TECHNOLOGIE

Hoeveel broeikasgassen stoot de staalindustrie werkelijk uit? Tot voor kort was het vooral vertrouwen op de data van de industrie zelf. Duitse onderzoekers hebben nu een manier ontwikkeld om die uitstoot te meten via satellieten die eigenlijk CO opsporen. Dat maakt voor het eerst een onafhankelijke beoordeling van de emissies mogelijk.

TRANSPORT

De Duitse regering kondigt de bouw aan van een nationaal snellaadnetwerk voor vrachtwagens. Meer dan driehonderd laadzones langs de Duitse snelwegen moeten het transport helpen vergroenen.

KLIMAAT

In 2023 werden wereldwijd minstens 230 klimaatzaken aangespannen tegen overheden en bedrijven, ook in ‘nieuwe’ landen zoals Panama. Vooral rechtszaken tegen bedrijven zitten in de lift.

GEZONDHEID

Kies je ook al eens vaker voor havermelk of een dessertje op basis van soja? Dat is goed voor het milieu, maar mogelijk krijg je wel wat minder jodium binnen. Dit essentiële mineraal is rijkelijk aanwezig in melk, zuivel en vis, maar door de populariteit van plantaardige alternatieven en kant-en-klaarmaaltijden daalt de inname bij de bevolking in Europa.

VISSERIJ

Duurzaamheidskeurmerk MSC stuurt een SOS de wereld in: de handel in niet-gecertificeerde Noordzeegarnalen ondermijnt de inspanningen van vissers die zich inzetten voor een duurzame garnalenvisserij. “De toekomst van de garnalenvisserij is in gevaar”, zegt het label.

G7

Amper 3 procent van het defensiebudget van de groep van zeven rijkste industrielanden (G7) is genoeg om honger de wereld uit te helpen. Dat zegt Oxfam in een nieuwe analyse.

MOBILITEIT

Het EK Voetbal 2024 wil het groenste tornooi ooit worden, maar gastland Duitsland en de UEFA laten nog veel potentiële klimaatwinst liggen. Dat blijkt uit een analyse van milieudenktank Transport & Environment (T&E).

EUROPESE VERKIEZINGEN

Onder inwoners van de Europese Unie (EU) is het gevoel van een Europese identiteit in de afgelopen vijftien jaar toegenomen – ondanks de Brexit en de eurocrisis. “De euro en open grenzen hebben de EU tastbaar gemaakt.”

BATTERIJPRODUCTIE

Meer batterijproductie in Europa in plaats van in China zou tot 60 procent minder uitstoot van broeikasgassen betekenen. Dat blijkt uit een analyse van koepelorganisatie Transport & Environment.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo