Nieuwsagentschap

Tropisch Instituut vindt verband tussen slechte voeding en dodelijke covid-19

COVID-19
Alle nieuws

Meer nieuws

DROOGTE

Waterputten boren in extreem droge delen van Afrika helpt de nomadische bevolking wel in noodsituaties, maar bedreigt hun voortbestaan op langere termijn. Onderzoek in Nature toont aan hoe het de nomaden net afhankelijker maakt van hulp en hun vraag naar water vergroot.

MEDIA

De oorlog in Oekraïne, Gaza en de aardbevingen in Turkije en Syrië domineerden een tijdlang het nieuws in 2023, maar konden het niet halen van de nieuwe Barbie-film of berichten over de nieuwste iPhone. Care International maakt daarom elk jaar een top tien van de meest vergeten crises in de wereld. Angola 'wint' de eerste plaats.

MENSENRECHTEN

De vrijheid van meningsuiting staat onder druk in Zuidelijk Afrika, wetgeving ngo’s steeds meer aan banden legt. Ook wereldwijd krimpt de ruimte van het maatschappelijk middenveld, waarschuwt mensenrechtenorganisatie Civicus op basis van haar monitor.

 

HIV/AIDS

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.

WETENSCHAP

Mensen worden optimistischer naarmate ze meer onzekerheid en angst ervaren, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA). We doen immers sneller aan wensdenken om met die negatieve emoties om te gaan. Een goede strategie, al kan het ook noodzakelijke actie in de weg staan.

VERKEER

In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).

WATER

Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.

OCEANEN

De bescherming van nationale parken op zee levert grote economische voordelen op, ook voor de visserij. Dat blijkt uit een onderzoek naar meer dan vijftig dergelijke reservaten in dertig landen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo