Nieuwsagentschap

242

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

JEMEN

De oorlog in Jemen gaat zijn tiende jaar in, maar een gebrek aan interesse van de internationale gemeenschap maakt de crisis in het straatarme land compleet. Ondervoeding treft meer dan 18 miljoen mensen, waarschuwt de Noorse Vluchtelingenraad.

VOEDSELCRISIS

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).

JEMEN

In amper vier dagen heeft een vaccinatiecampagne tegen polio in Jemen ruim 1,29 miljoen jonge kinderen bereikt. Een opsteker voor het land, dat acht jaar burgeroorlog achter de rug heeft.

MAZELEN

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.

KLIMAATVERANDERING

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.

RODE ZEE

Sinds november vorig jaar zijn herhaalde aanvallen uitgevoerd op schepen door vermoedelijke Somalische piraten. Laten ze zich inspireren door de Houthi-rebellen, en is hun dreiging weer helemaal terug? Samuel Oyewole, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Nigeriaanse Universiteit van Oye Ekiti, analyseert de dreiging.

GEOPOLITIEK

De Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op doelwitten van de Houthi’s in Jemen zullen de aanvallen op schepen in de Rode Zee niet doen stoppen, schrijft Sarah G. Phillips. Integendeel, volgens de professor in Conflict en Ontwikkeling zit de militante groep hierdoor steviger in het zadel.

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

WERELDHANDEL

De internationale scheepvaart is een nauwkeurig afgestemde machine van zeevaartroutes en toeleveringsketens. Verstoringen in de doorgangen van mondiale vaarroutes kan die machine danig ontregelen, zoals we nu zien bij de aanvallen van de Jemenitische Houthi-strijdkrachten op schepen in de Rode Zee. Volgens Matthew Tickle en Sarah Schiffling, experts in internationale logistiek, zijn de aanvallen van de Houthi’s tekenend voor de kwetsbaarheid van de wereldhandel.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo