Drones worden steeds vaker gebruikt in oorlogsgebied, maar niet enkel als wapen. Handicap International zet ze ook in om mijnen en andere explosieven op te sporen, die lang na een conflict slachtoffers kunnen blijven maken.
Terwijl Israël zich voorbereidt op een grootschalige militaire operatie in Gaza tegen Hamas, zijn de risico's van een escalerend regionaal conflict groot. De meest gevaarlijkste bijkomende dreiging voor Israël komt van Hezbollah, net over de de grens van met Libanon. Hoogleraar internationale betrekkingen Julie Norman schetst de verschillen tussen de twee groeperingen, en of ze kunnen samenwerken tegen Israël.
De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.
Er zal maar één winnaar zijn in de oorlog die zopas is uitgebroken tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas. En dat is noch Israël noch Hamas, schrijft expert internationale politiek Aaron Pilkington.
Vorig jaar zijn 1172 mensen gedood of verwond geraakt door clusterbommen, het hoogste aantal sinds 2010. Dat is vooral te wijten aan de wijdverbreide inzet van clusterbommen in Oekraïne.
Er lijkt dan toch een akkoord mogelijk rond meer ambitieuze klimaatdoelen voor de scheepvaart. Na een week koortsachtig onderhandelen is er een ontwerptekst op een belangrijke top in het VK. Die spreekt van nuluitstoot tegen 2050, en voor het eerst ook van tussentijdse doelen.
Bij grote rampen wordt vaak een weinig bekend samenwerkingsverband tussen 17 grote ruimtevaartagentschappen wereldwijd geactiveerd. Die bieden dan zo snel mogelijk cruciale satellietgegevens over het rampgebied om de reddingswerken te sturen, schrijft Emilie Bronner van het Franse ruimtevaartagentschap CNES.
De omstandigheden van het anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon gaan van kwaad naar erger. Zeven op de tien willen er zo snel mogelijk weg, en voor velen is een riskante poging om Europa te bereiken de enige uitweg.
Libanon is al bijna drie weken in de greep van de eerste cholera-uitbraak sinds 1993. Door een opeenstapeling van crises beschikt het land niet over de middelen om het virus in toom te houden.
Libanon verkeert in zwaar weer met stijgende voedsel- en brandstofprijzen, gebrekkige toegang tot elektriciteit en een munt die elke dag minder waard is. Nu lopen de Libanezen het risico om nog twee essentiële zaken te verliezen: internet en mobiele telefonie.