Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.
Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, heeft verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren benoemd in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.
Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt Bakoe een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Om dat te bereiken moeten er echter ook gebieden binnen Armenië vallen.
Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.
Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) hebben vorig jaar meer dan 25.000 slachtoffers van seksueel geweld opgevangen en behandeld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat zijn meer dan twee slachtoffers per uur - veruit het hoogste aantal ooit door de organisatie geregistreerd in DRC.
Zwitserland en Italië hebben hun grens dichtbij de bekende Matterhorn moeten aanpassen door de klimaatverandering. De oorzaak zijn snel smeltende gletsjers en sneeuwvelden, die de basis van de grens vormen.
Leden van de Japanse regeringspartij LDP hebben Shigeru Ishiba verkozen tot nieuwe partijleider, en daarmee ook tot nieuwe premier van Japan. De verkiezing vertelt vooral veel over de partij zelf - de gevolgen voor Japan en de regio zijn moeilijker in te schatten, schrijft Sebastian Maslow, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Tokio.
Op 6 oktober houdt Brazilië gemeenteraadsverkiezingen. In grootstad São Paulo is de kiesstrijd ongemeen fel, met kandidaten die elkaar fysiek aanvallen tijdens debatten. De populariteit van een geestesgenoot van oud-president Jair Bolsonaro toont dat diens uiterst rechtse gedachtegoed springlevend is.