Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.
Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, heeft verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren benoemd in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.
Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt Bakoe een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Om dat te bereiken moeten er echter ook gebieden binnen Armenië vallen.
Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.
Ingrijpende klimaatmaatregelen genieten wereldwijd veel meer steun onder de bevolking dan gedacht, en die steun blijkt robuust, stelt een studie in Nature. Respondenten in rijke landen zijn bereid financieel bij te dragen aan klimaatbescherming in arme landen.
De plannen om een spoorlijn aan te leggen die Zuid-Amerika van oost naar west doorsnijdt worden steeds concreter nu China mee geld op tafel legt. Dat blijkt uit een aankondiging van de Braziliaanse regering.
Er is veel te doen geweest over de luxejet die Donald Trump kreeg van Qatar tijdens zijn reis naar de Golfstaten. Maar de essentie van de reis is de innige relatie tussen de VS en de oliestaten die al decennia lang wordt uitgediept, schrijft Adam Hanieh, hoogleraar Politieke Economie aan de Universiteit van Exeter.
Op het eerste gezicht lijkt Zelensky te zijn gezwicht onder Amerikaanse druk om de beruchte grondstoffendeal te tekenen. Maar misschien is hij wel de echte winnaar, schrijven Eve Warburton, politicoloog aan de Australian National University en Olga Boichak, hoogleraar Digitale Culturen aan de Universiteit van Sydney.