Indonesië heeft de voorbije dagen meer dan tweehonderd Rohinqya-bootvluchtelingen gered. Sommigen waren al minstens een maand stuurloos op zee aan het ronddobberen.
Duitse natuurwetenschappers ontwikkelen een methode om nieuwe levende cellen te produceren uit een dode Sumatraanse neushoorn. Het gaat om een ultieme poging om het uitsterven van de ernstig bedreigde diersoort te voorkomen.
Zo’n twintig mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen om anti-homowetten in Maleisië terug te draaien en te stoppen met razzia’s op samenkomsten lgbtq+-mensen. De oproep komt er na een politie-inval op een Halloweenfeest in Kuala Lumpur op zaterdag.
Bij de ernstig bedreigde orang-oetans in Borneo is een hoge prevalentie van malaria vastgesteld. In verschillende gevallen leidde dat tot ernstige ziekte bij de mensapen, wat verregaande gevolgen kan hebben voor de inspanningen om de soort te redden.
Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek verschillende crises op wereldniveau verlichten: de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek. “Zeewier kan de nood aan meer voeding en materialen helpen stillen.”
Sommige koude ijsplaten op Antarctica, waarvan onderzoekers aanvankelijk dachten dat ze de komende eeuwen stabiel zouden blijven, blijken toch kwetsbaar als de aarde verder opwarmt. Dat stelt een studie in Nature.
Aan het huidige tempo zal het 150 jaar duren om de biodiversiteit in Afrika in kaart te brengen, schrijven zoölogen Søren Faurby en Harith Omar Morgadinho Farooq. Dat moet sneller, want “je kunt niet beschermen wat je niet kent.”
Van het Amazonewoud dat vandaag nog overeind staat, is al een derde aangetast door menselijke activiteiten en droogte. Dat is veel meer dan wetenschappers eerder dachten, blijkt uit een nieuwe studie in het tijdschrift Science.