Nieuwsagentschap

SDG 6: Schoon water en sanitair

GEZONDHEID

Terwijl de oorlog de bevolking blijft teisteren, is nu ook een variant van het poliovirus is aangetroffen in stalen van rioolwater in Gaza. Michael Toole, professor Internationale Geneeskunde aan het Burnet Institute in Australië schetst het belang van die ontdekking.

KLIMAAT

Conflictlanden worden vaak extra hard getroffen door de klimaatverandering, zegt het Internationale Rode Kruis. Tegen 2050 zullen al 200 miljoen mensen hulp nodig hebben.

WATER

Tegen 2050 zullen vrouwen in ontwikkelingslanden gemiddeld een derde meer tijd verliezen aan water halen, blijkt uit een studie in Nature. In sommige delen van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kan die tijd zelfs verdubbelen.

BANGLADESH

Een zware aardbeving zo’n 2500 jaar geleden heeft de loop van de Ganges, één van de grootste rivieren ter wereld, abrupt verlegd, blijkt uit onderzoek in Nature. Mocht dat nu opnieuw gebeuren, zouden de gevolgen voor een dichtbevolkt land als Bangladesh enorm zijn.

ISRAEL-PALESTINA

Naast de menselijke tol zijn ook de gevolgen van het geweld in Gaza voor het milieu ongezien, zegt het VN-Milieuprogramma (UNEP). Er is onomkeerbare schade aan de natuur, en bodem en water zijn ernstig vervuild.

INNOVATIE

Britse studenten hebben een manuele wasmachine ontworpen die binnenkort aan tienduizend gezinnen in ontwikkelingslanden geleverd wordt. De machine kan meisjes en vrouwen tot twintig uur werk per week uitsparen.

PESTICIDEN

Bond Beter Leefmilieu, Nature & Progrès en PAN Europe dagen België samen voor de rechter omdat het nog steeds risicovolle pesticiden toelaat. Dat is illegaal, zeggen ze, want een Europese verordening stelt dat de stoffen enkel nog in een gesloten systeem gebruikt mogen worden, en dat blijkt lang niet altijd het geval.

ECOLOGIE

Afrika kampt met toenemende ‘landdegradatie’: gronden die beschadigd raken en minder productief worden. Milieuwetenschapper Mlungele Nsikani legt uit hoe ecologisch herstel een de ideale manier is om het probleem tegen te gaan.

WATERKWALITEIT

Deze zomer kan je met een gerust hart gaan zwemmen in Europese zeeën en meren. De overgrote meerderheid van de zwemwaterlocaties voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen, blijkt uit de laatste jaarlijkse beoordeling van het Europese zwemwater.

PANAMA

Panama heeft alle bewoners van een laaggelegen eiland geëvacueerd naar het vasteland, waar ze nieuwe huizen krijgen. Het zijn de eerste officiële klimaatvluchtelingen van het land.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo