Nieuwsagentschap

SDG 6: Schoon water en sanitair

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.

ONTWIKKELING

Of het nu gaat om de strijd tegen honger, armoede en ziekte of de toegang tot schoon water en energie: de klimaatverandering en extreem weer halen de hele ontwikkelingsagenda overhoop. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van achttien VN-instellingen en agentschappen.

CONGO

Het geweld en de vluchtelingenstroom in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben de ergste cholera-uitbraak sinds 2017 aangezwengeld, waarschuwt het VN-kinderfonds. 

KLIMAATSTEUN

Het klimaatfonds van de Verenigde Naties heeft een bosbeschermingsproject van 117 miljoen dollar in Nicaragua opgeschort wegens escalerend geweld tegen inheemse volkeren. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt sinds de oprichting van het fonds in 2010.

VERVUILING

De Verenigde Naties starten vandaag (dinsdag) met het wegpompen van olie uit een verroeste tanker die al jaren een grote bedreiging vormt voor de Rode Zee. Een belangrijke mijlpaal, maar “nog geen oplossing”, stellen kritische ngo’s.

CONFLICT

Door de aanhoudende crisis in Soedan zijn inmiddels drie miljoen mensen op de vlucht geslagen. Geweld, verkrachtingen en ontvoeringen zijn er de orde van de dag. De meest kwetsbaren zitten al drie maand zonder voldoende voedsel of water. Humanitaire hulpverleners hebben het steeds moeilijker om hen te helpen. “Vergeet ons niet.”

VENEZUELA

Zo’n 1,4 miljoen schoolverlaters telde Venezuela de afgelopen vier jaar. Wie wel nog naar school gaat, doet dat vaak slechts deeltijds. Ook steeds meer leerkrachten haken af. “Wat wil je, voor nog geen 25 dollar per maand?”

VLEES

Nederland is het eerste land in de Europese Unie waar kweekvlees uit het lab zal kunnen worden geproefd door consumenten. Het land wil zich positioneren als wereldspeler in de snel groeiende industrie.

WATERVOORZIENINGEN

De helft van de wereldbevolking heeft onvoldoende toegang tot veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne, wat leidt tot vermijdbare sterfgevallen en handicaps. Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie hadden alleen al in 2019 zo’n 1,4 miljoen sterfgevallen kunnen voorkomen worden door verbeterde watervoorzieningen en hygiëne.

CHOLERA

Zuid-Afrika kampt sinds het begin van dit jaar opnieuw met verschillende cholera-uitbraken. Het antwoord ligt lang niet alleen in meer en betere vaccins tegen de ziekte, zeggen Edina Amponsah-Dacosta en Julie Copelyn, vaccinologen aan aan de Universiteit van Kaapstad. Veilig drinkwater is de sleutel, naast bewustmaking rond hygiëne en betere rioleringssystemen. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo