Over de staat van rivieren wereldwijd is verrassend weinig geweten, maar de beperkte gegevens laten een somber beeld zien. Dat blijkt uit een studie op zes continenten in het wetenschappelijke tijdschrift Water.
Mexico wil op grote schaal zeewater ontzilten om watertekorten op te lossen. Maar de kostprijs is hoog: de installaties zijn erg duur en de impact op het milieu door vervuiling met afvalwater groeit.
Populaire antivlooienmiddelen voor huisdieren stapelen zich op in waterlopen, blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië. De concentraties aan giftige stoffen liggen vaak ver boven de veilige drempels.
De enorme droogte die Kaapstad twee jaar geleden trof werd tot zes keer waarschijnlijker gemaakt door de klimaatverandering, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford en de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. Tegen het einde van deze eeuw kunnen dergelijke droogtes gebruikelijk worden in de stad.
Een watertank in de tuin is in de Zimbabwaanse stad Bulawayo een nieuw statussymbool. Jarenlange waterschaarste noopte de inwoner van de stad tot nieuwe oplossingen, maar niet iedereen kan zich die veroorloven.
De Tsjechische regering heeft een klacht ingediend bij Europa tegen de geplande uitbreiding van de Poolse Turow-bruinkoolmijn, vlakbij de grens. De mijn verbruikt zoveel grondwater dat Tsjechische dorpen droog komen te staan.
Twee van de grootste meren in Irak tonen na dertig jaar van dalende waterstanden weer tekenen van beterschap. Dat blijkt uit satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Nu de watervoorziening door de Nijl steeds minder zeker is, voert de Egyptische regering de druk op boeren op om over te schakelen naar waterbesparende druppel- en sprinklerirrigatie. Maar de reacties zijn gemengd.
Verwoestende overstromingen treffen minstens 700.000 mensen in de Afrikaanse Sahel, een regio die al zwaar te lijden had onder aanhoudend conflict. Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties zet meer middelen in om gezinnen te helpen.