Niet-fossiele energie was vorig jaar goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde stroomproductie. Vooral zonne-energie breekt alle records: de productie uit zon is verdubbeld in amper drie jaar tijd.
Na jaren van dalingen stijgt zelfs in industrielanden de vraag naar energie. De wereld heeft vooral nood aan elektriciteit, en om die te produceren gebruiken we ook meer gas, steenkool en kernenergie.
Modetijdschriften en andere lifestylemedia besteden veel vaker dan vroeger aandacht aan politiek, stelt nieuw onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. De trend is wereldwijd zichtbaar in wat ooit 'het lichtere, apolitieke genre' was. “De grenzen tussen politiek en entertainment vervagen.”
Het aantal tijgers in India is in de voorbije twintig jaar met ruim 30 procent toegenomen, ondanks een groeiende bevolking en toenemende druk op hun leefgebied. Daar kan Europa lessen uit trekken in zijn omgang met de wolf.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.
De enorme vernieling door overstromingen in de Congolese hoofdstad Kinshasa zal nog vaker voorvallen, waarschuwen wetenschappers. De recente stortbuiten hebben wegen ontoegankelijk gemaakt, huizen meegesleurd en aan minstens 33 mensen het leven gekost.
Na wind- en zonne-energie krijgen we misschien ook wel ‘regenenergie’. Wetenschappers in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat stroom genereert als het regent.
Britse wetenschappers hebben op verschillende momenten chimpansees kunnen filmen die een alcoholhoudende vrucht delen. Het suggereert dat de traditie van een feestje bouwen al ouder is dan de mens zelf.