Nieuwsagentschap

131

VOLKSGEZONDHEID

Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden: ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.

 

VISSERIJ

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Dat betekent dat arme landen in de toekomst minder toegang zullen hebben tot een relatief goedkope bron van gezonde voeding vol essentiële nutriënten. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen aan de Canadese universiteit van Dalhousie.

ISRAEL-PALESTINA

Duizenden Palestijnen die in Israël werkten zijn sinds de start van de oorlog in Gaza hun baan verloren. Israëlische bedrijven willen dat de regering dat gat opvult met werknemers uit landen als India en Sri Lanka, maar dat kan op lange termijn de druppel zijn voor de al breekbare Palestijnse economie.

TEXTIELINDUSTRIE

Volgens Fashion Revolution zwijgt 99 procent van de merken in alle talen of ze hun arbeiders een leefbaar loon uitbetalen. Europese burgers hebben tot woensdag de tijd om daarop aan te dringen: tot dan loopt de campagne #GoodClothesFairPay. Ook het middenveld in productieland Bangladesh zit niet stil: zij willen het minimumloon voor kledingarbeiders optrekken naar 200 euro per maand.

SRI LANKA

In alle provincies van Sri Lanka daalt de honger. Het land klautert daarmee stilaan uit een diepe voedselcrisis, maar er blijven nog hardnekkige hotspots.

KLIMAAT

Van enorme overstromingen in Pakistan en extreme droogte in Europa, tot doorbraken op het vlak van milieubescherming en plastic: de wereld beleefde opnieuw een goed gevuld klimaatjaar in 2022. De impact van de Russische invasie in Oekraïne liet zich op zowat alle domeinen voelen. 

OVERSTROMINGEN

Na de enorme overstromingen in Azië blijft het water op veel plaatsen staan, waarschuwt het Internationale Rode Kruis. Daarmee neemt niet alleen de de schade toe, maar ook het risico op dodelijke ziekten als malaria, dengue en cholera.

ONGELIJKHEID

Door opeenvolgende crises hebben 54 landen dringend nood aan schuldverlichting. Zo niet dreigt er ongecontroleerde armoede en zullen hoognodige klimaatmaatregelen geschrapt worden, waarschuwt een nieuw VN-rapport.

SRI LANKA

Sri Lanka zit in diepe crisis. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft het land tot aan het faillissement gebracht, maar geld om over te schakelen op duurzame energie is er niet. “Er is hier zon en wind genoeg, maar corruptie zet een rem op alles”, zegt Lien Wysmans die een backpackershotel aan de oostkust uitbaat.

INFLATIE

De stijgende kosten voor voeding, brandstof en diensten veroorzaken wereldwijd protesten. Welke landen kunnen, na het zo goed als failliete Sri Lanka, de volgende plek zijn waar de economische crisis beenhard toeslaat?

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo