Nieuwsagentschap

182

GAZA

Het Operaplein in Antwerpen kleurt vandaag rood van de klaprozen: een gezamenlijke actie waarmee humanitaire organisaties een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza eisen.

VOEDSELCRISIS

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).

GAZA

In Gaza sterven jonge kinderen nu niet meer enkel door het geweld, maar ook door de gevolgen van de aanhoudende oorlog. Afgelopen dagen zijn minstens tien kinderen overleden aan uitdroging en ondervoeding. “De dodentol zal snel toenemen”, waarschuwt Unicef. 

GAZA

Het dodental in de Gazastrook bedraagt sinds het begin van de oorlog met Israël nu meer dan 30.000. Dat laat het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid vandaag (donderdag) weten.

ISRAEL-PALESTINA

Het Wereldvoedselprogramma ziet zich gedwongen om de levering van voedselhulp in het noorden van Gaza stop te zetten. Hulpverleners worden onder vuur genomen door het Israëlisch leger en de wanhoop onder de lokale bevolking is te groot vanwege de honger.

GAZA

Artsen in Gaza’s vluchtelingenkampen rapporteren duizenden gevallen van hepatitis A. Ook andere epidemies loeren om de hoek bij gebrek aan basisgezondheidszorg, schoon water en voedsel.

ISRAEL-PALESTINA

Meer dan een vijfde van de resterende Israëlische gijzelaars in Gaza zijn intussen dood, volgens een intern rapport van het Israëlisch leger. Dat stelt de krant New York Times, die het rapport kon inkijken.

RODE ZEE

Sinds november vorig jaar zijn herhaalde aanvallen uitgevoerd op schepen door vermoedelijke Somalische piraten. Laten ze zich inspireren door de Houthi-rebellen, en is hun dreiging weer helemaal terug? Samuel Oyewole, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Nigeriaanse Universiteit van Oye Ekiti, analyseert de dreiging.

GAZA

Mocht het conflict in Gaza onmiddellijk stoppen en de wederopbouw zou meteen starten, dan zou het bijna zeventig jaar duren om de economie terug op het niveau van 2022 te brengen. Dat blijkt uit berekeningen van het VN-agentschap voor Handel en Ontwikkeling (Unctad).

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. “De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo