Opnieuw kaapt Finland de eerste plaats weg als gelukkigste land ter wereld, maar de top tien kent ook enkele opvallende nieuwkomers. België stijgt in de ranking, terwijl de Verenigde Staten verder naar beneden tuimelen. “Geluk gaat niet enkel over rijkdom of groei - het gaat over verbondenheid en vertrouwen kunnen voelen in de steun van je medemens.”
Angst voor een overstroming in de eigen regio is reëel voor meer dan één op de vier Vlamingen, blijkt uit een enquête door de ngo Join For Water in aanloop naar Wereldwaterdag (zaterdag). Vlamingen gaan ook steeds bewuster om met water.
Kuststeden voelen de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel vaak als eerste en zoeken daarom naar oplossingen om zich hierop voor te bereiden. Duinen zijn een natuurlijke barrière die het werk verrassend goed doet.
Kunstmatige intelligentie (AI) is niet neutraal, maar weerspiegelt en versterkt bestaande ongelijkheden in de maatschappij, stelt onderzoek aan de VUB.
De tien duurste klimaatrampen dit jaar hebben samen meer dan 230 miljard dollar aan schade veroorzaakt. En dat zijn enkel de verzekerde verliezen: de werkelijke tol aan schade en mensenlevens ligt nog veel hoger.
In de meeste Afrikaanse vluchtelingenkampen wordt energie opgewekt door dieselgeneratoren, aangevuld met lampen op zonne-energie. Voor veel bewoners die vaak jaren in zulke kampen wonen, is de energiebehoefte echter groter dan dat. ‘Mini-grids’ - stroomnetten in het klein - kunnen dan een oplossing zijn.
De regeringen van meer dan honderd landen hebben vandaag historische beloftes gedaan om geweld tegen kinderen ernstiger te nemen en zwaarder te bestraffen. Momenteel krijgen drie op de vijf kinderen thuis te maken met een vorm van fysiek geweld.
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).