Nieuwsagentschap

Miljoenen gevangenen “vergeten” in de pandemie

MENSENRECHTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

DOWN

Uit dna-onderzoek op tienduizend oude menselijke overblijfselen blijkt dat het Downsyndroom ook al voorkwam in vroege beschavingen. Uit de resten blijkt dat kinderen met deze genetische aandoening vroeger een zeer korte levensduur hadden. Opvallend: kleurige kralen en andere grafgiften tonen dat ze werden gewaardeerd als leden van hun samenleving.

 

MIGRATIE

In 2023 duwden Europese lidstaten meer dan 300.000 migranten illegaal terug over de buitengrenzen van de EU, zonder hun recht op asiel na te gaan. Dat stelt solidariteitskoepel 11.11.11 in zijn laatste rapport. 

ISRAEL-HAMAS

De strijd tussen de Israëlische strijdkrachten en de militanten van Hamas in Gaza gaat onverminderd door. Het dodental stijgt en de wapenvoorraden lijken schier onuitputtelijk. Defensie-expert Terrence Guay legt uit waar Israël en Hamas hun wapens blijven halen.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

SCHONE ENERGIE

Vorig jaar is er 70 procent meer geïnvesteerd in de productie zonnepanelen, windturbines, batterijen en hittepompen dan het jaar ervoor, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Vooral zonne-energie ligt flink voor op schema.

GEZONDHEIDSZORG

De Keniaanse openbare gezondheidszorg staat op instorten nu een landelijke artsenstaking de tweede maand ingaat. Een oplossing is nog niet in zicht, waarschuwt de nationale artsenvakbond.

VLAANDEREN-MAROKKO

Vlaanderen en Marokko gaan samenwerken rond de uitbouw van groene jobs in schone energie, duurzaam afval- en waterbeheer. Daartoe werd een gezamenlijk vijfjarenplan ondertekend. Vlaanderen maakt een budget vrij van 25 miljoen euro.

AI

Artificiële intelligentie (AI) door je medisch dossier laten gaan om te zien of er een ongediagnosticeerde ziekte kan gedetecteerd worden: het klinkt misschien eng. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers werkt het wel. “Hoe vroeger je een diagnose krijgt, hoe meer kans op overleven”, stellen ze.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo