De ozonlaag boven Antarctica herstelt zich snel, als een direct resultaat van de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van CFK’s aan banden te leggen. Dat biedt hoop voor de strijd tegen andere milieuproblemen, zoals de klimaatverandering.
Het dramatische verlies aan zee-ijs aan de Zuidpool leidt tot meer warmteverlies van de oceaan naar de atmosfeer en doet de stormactiviteit toenemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature.
Het Antarctische schiereiland is in de voorbije veertig jaar vier keer groener geworden, blijkt uit satellietbeelden. En de trend verloopt steeds sneller.
Kleine diertjes in de oceanen spelen een veel grotere rol in de opslag van CO2 dan gedacht. Ze remmen de klimaatverandering af en verdienen daarom evenveel bescherming als kusthabitats of zeegrassen, zeggen onderzoekers.
Onderzoekers in Estland hebben een manier gevonden om oude smartphones nieuw leven in te blazen: voor enkele euro’s worden het mini-datacenters, die op veel manieren gebruikt kunnen worden.
Voor het eerst zijn de zwemroutes of ‘blauwe corridors’ van walvissen digitaal in kaart gebracht en raadpleegbaar voor iedereen. De kaarten moeten de routes van de oceaanreuzen veiliger maken en hen beter beschermen.
Artificiële intelligentie door een stapel sollicitatiebrieven laten gaan en op die manier de meest vaardige kandidaten onbevooroordeeld selecteren, kan dat de diversiteit in bedrijven vergroten? Onderzoek toont aan dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt.
Een nieuw AI-model kan extreme gevolgen van de klimaatverandering veel nauwkeuriger en goedkoper voorspellen. “Dit kan een revolutie betekenen in hoe we ons voorbereiden op natuurrampen en omgaan met klimaatverandering.”