Bezorgdheden over menstruatiearmoede hebben in de hele wereld geleid tot protest tegen de zogeheten ‘tampontaks’. Toch moeten veel vrouwen nog steeds btw betalen op maandverband.
Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.
Hiv verdween tijdens de pandemie wat naar de achtergrond, maar het blijft een wereldwijd probleem, schrijft arts en onderzoeker Jessica Haberer van de universiteit van Harvard naar aanleiding van Wereldaidsdag op 1 december. Er is een revolutie op til in de preventie van de soa die aids veroorzaakt, schrijft ze, maar die wordt gehinderd door onder meer een gebrek aan belangstelling.
Het fenomeen van menstruatie-armoede escaleert door de inflatiecrisis. Dat leidt er in sommige regio’s in Afrika toe dat meisjes seks aanbieden in ruil voor tampons, of infecties riskeren door vodden, bladeren of koeienmest te gebruiken.
De Vlaamse regering verlengt de ontwikkelingssamenwerking met partnerland Malawi tot minstens 2028, goed voor 5 miljoen euro per jaar. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon aangekondigd tijdens een bezoek van een Malawische delegatie aan zijn ambtswoning.
West-Afrika heeft een stevig probleem met plasticvervuiling, die niet alleen de oceaan vervuilt maar ook een rem zet op de ontwikkeling. Toch hoeft dat niet zo te zijn, schrijven Elhadj Bara Dème en Pierre Failler, ontwikkelingseconomen aan de Universiteit van Portsmouth. Een goed beheer van plastic afval kan de West-Afrikaanse economie zelfs doen gedijen.
Het parlement in Zuid-Afrika heeft een onderwijswet aangenomen die ouders een gevangenisstraf kan opleggen als ze hun kinderen niet naar school sturen. De 'Bela Bill' verbiedt ook lijfstraffen in alle scholen.
De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.