Nieuwsagentschap

133

TUBERCULOSE

De gezinscontacten van tuberculosepatiënten preventief behandelen, kan het aantal sterfgevallen aanzienlijk doen dalen en de behandeling van tbc goedkoper maken. Dat meldden onderzoekers in het tijdschrift Lancet Global Health.

SDG3

De kans dat een kind sterft voor z’n vijfde verjaardag is wereldwijd aanzienlijk gedaald. Toch zijn er nog landen waar kinderen acht, achttien of zelfs twintig keer meer kans hebben om vroeg te sterven, zegt demograaf Joseph Chamie. 

NATUURBEHOUD

Zuid-Afrika en het WWF zullen 30.000 hectare natuur in de provincie Oost-Kaap omvormen tot nationaal park. Het gebied wordt nu gebruikt voor landbouw en de boeren die er werken en wonen zullen actief mee betrokken worden in het project.

MILIEUVERVUILING

Europese en Amerikaanse kledingmerken verkleuren, verzuren en verbleken Afrikaanse rivieren. Met dank aan onze honger naar fast fashion. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Water Witness International.

HIV/AIDS

De doelstelling die Afrika in 2030 wil halen rond het gebruik van condooms en het testen op hiv, is nog lang niet in zicht. Onderzoek in 38 Afrikaanse landen bevestigt: het continent zit niet op schema om aids effectief een halt toe te roepen.

HANDEL

Nu de deadline nadert voor de post-Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië, nemen ook de zorgen toe over de vraag of de twee partijen wel een deal zullen kunnen sluiten. Ook Zuid-Afrika en zijn buren hebben veel te winnen bij een goed akkoord, schrijft Mills Soko, hoogleraar Internationale Handel en Strategie aan de Universiteit van Witwatersrand. 

CORONACRISIS

Covid-19 haalt gezondheidswerkers weg bij kraamzorg. Dat vergroot het gevaar voor zwangere vrouwen en pasgeborenen aanzienlijk, blijkt uit een rapport.

CORONACRISIS

Patiënten met malaria, hiv/aids en tuberculose in Afrika mijden ziekenhuizen, nu die zich vooral richten op de bestrijding van covid-19. Dat kan leiden tot veel dodelijke slachtoffers, zeggen experts.

ZIMBABWE

In Zimbabwe zijn dringend politieke en economische hervormingen nodig want het land stevent af op een nationale crisis. Investeerders zijn nu broodnodig, zeggen onderzoekers in een nieuw rapport, “maar het land mist de noodzakelijke hervormingscultuur.”

HONGER

In Zuidelijk Afrika kampt een recordaantal van 45 miljoen mensen met ernstige honger door droogte, overstromingen en de economische crisis. Vrouwen en kinderen zijn het hardst getroffen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN luidt de alarmbel.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo