Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.
Journalistiek wordt wereldwijd bedreigd door de opmars van fake news, blijkt uit de 21e editie van de World Press Freedom Index, die jaarlijks wordt samengesteld door Reporters Without Borders (RSF). België zakt 8 plaatsen in de rangschikking.
Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, zo blijkt uit een grote studie in ruim driehonderd Chinese steden.
De berichtgeving rond het geweld in Soedan focust vooral op het persoonlijke conflict tussen twee generaals, maar het conflict heeft diepe wortels in economische teloorgang, schrijft Harry Verhoeven, hoogleraar aan de universiteit van Columbia. “Elites voeren al dertig jaar een machtsstrijd om hun invloed te bewaren.”
Herhaaldelijk naar foto’s van eten kijken kan de honger stillen, blijkt uit Deens onderzoek. De wetenschappers hopen dat het tot nieuwe methoden kan leiden in de strijd tegen overgewicht.
Wetenschappers en artsen waarschuwen de leden van de Groep van Zeven (G7) dat een volgende gezondheidscrisis veel weg zal hebben van de coronacrisis. De leiders van de zeven rijkste industrielanden zijn momenteel samen in Hiroshima.
Zwitserse wetenschappers hebben in de Alpen en het Noordpoolgebied negentien soorten bacteriën en schimmels ontdekt die plastic kunnen verteren bij 15 graden. Vooral dat laatste is belangrijk om recyclage op industriële schaal mogelijk te maken.
Tien relatief goedkope en eenvoudige ingrepen tijdens de zwangerschap zouden een miljoen gevallen van miskramen of kindersterfte kunnen voorkomen, zegt onderzoek in The Lancet. Voor nog eens 5 miljoen kinderen per jaar zou vroeggeboorte of laag geboortegewicht vermeden kunnen worden.