Jaarlijks gaat er in Vlaanderen bijna 900.000 ton eetbaar voedsel verloren, waarvan een vierde bij de gezinnen, blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam). Vanaf 2024 wordt composteren of sorteren verplicht.
Als België zijn engagement op vlak van biodiversiteit wil waarmaken moet het flink wat meer investeren. Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit lanceert Wereld Natuur Fonds (WWF) een rapport dat stelt dat ons land jaarlijks 603 miljoen euro extra moet investeren om Europese en internationale verdragen rond natuurbehoud na te leven.
Op 1 juni start ‘30 Dagen Minder Wagen’, een initiatief van de koepel van mobiliteitsverenigingen. Voor de tweede keer op rij roepen ze Vlamingen op om een maand lang de auto te mijden. De organisatoren geven alvast vijf eenvoudige tips om dit doel te bereiken.
Sigarettenfilters - de meest voorkomende vorm van zwerfvuil ter wereld - lekken gifstoffen en microplastics in het milieu. Een week na de Hoge Gezondheidsraad in België pleiten ook Zweedse onderzoekers voor een verbod.
Een beperkte hittegolf in vochtige gebieden kan veel meer schade aanrichten dan veel hogere temperaturen in een drogere regio. Klimatologen Alan Thomas Kennedy-Asser, Dann Mitchell en Eunice Lo leggen uit hoe dat komt.
Het Europees Parlement heeft de Textielstrategie goedgekeurd in een stemming. Maar liefst zeshonderd parlementsleden scharen zich zo achter de ambitie om fast fashion de wereld uit te helpen.
Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) en satellietbeelden kan de tool 'Africa Agriculture Watch' oogsten in Afrika voorspellen. “Hiermee kunnen we de schade van klimaatverandering en andere crises helpen beperken”, zeggen de Afrikaanse ontwikkelaars.
In alle provincies van Sri Lanka daalt de honger. Het land klautert daarmee stilaan uit een diepe voedselcrisis, maar er blijven nog hardnekkige hotspots.