Een nieuw Oxfam-rapport merkt op dat rijke landen minder dan 5 procent van de 53,3 miljard dollar betaalden die Oost-Afrika nodig heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van de grootste economieën is sinds 1850 nochtans 850 keer groter geweest dan landen als Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen.
De Hoorn van Afrika wordt steeds droger. Nochtans voorspellen klimaatmodellen dat een groot deel van tropisch Afrika juist natter wordt in de toekomst. Waarom dat niet opgaat voor landen als Ethiopië en Somalië? Een belangrijk kantelpunt tijdens de prehistorie helpt die toenemende droogte te verklaren.
De gezinscontacten van tuberculosepatiënten preventief behandelen, kan het aantal sterfgevallen aanzienlijk doen dalen en de behandeling van tbc goedkoper maken. Dat meldden onderzoekers in het tijdschrift Lancet Global Health.
Een land kan niet zonder watervoorraden. Maar wat als een land dammen bouwt om aan de eigen behoefte te voldoen, en de buurlanden daarvoor de prijs betalen in de vorm van droogte, sociale onrust en conflicten? Milieuwetenschapper Sophie De Bruin schetst een toekomstbeeld van een wereld waarin steeds meer conflicten zullen ontstaan om water.
Wereldwijd de helft van onze vlees- en melkproducten vervangen door plantaardige alternatieven levert enorme klimaat- en milieuwinsten op, zegt een nieuwe studie in Nature. De CO2-uitstoot zou met 31 procent dalen en de aantasting van bossen en natuurgebied zou grotendeels gestopt kunnen worden.
Sommige spelers in de verpakkingsindustrie hebben intensief gelobbyd om papieren verpakkingen te promoten als een duurzaam alternatief voor plastic, terwijl dat in werkelijkheid een “valse oplossing” is voor Europa’s afvalcrisis. Dat staat in een nieuw rapport van een coalitie van ngo’s.
Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”
Wereldwijd kookt bijna een op de drie mensen nog boven open vuur, met alle gevolgen van dien voor de luchtkwaliteit en hun gezondheid. Met wat goede wil en beperkte investeringen kan dit euvel nog dit decennium worden verholpen, stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).