Goed nieuws voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn: sinds zaterdag is de populatie een kalfje rijker. Maar de geboorte belicht ook één van de de zwakke punten van het fokprogramma in gevangenschap: de kersverse vader en moeder zijn verwant.
Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?
Voor de productie van vetten hebben we helemaal geen landbouw nodig, stellen Amerikaanse wetenschappers in Nature. De industrie kan die taak makkelijk op zich nemen, zonder vernielde regenwouden en met veel minder impact op klimaat en milieu.
Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.
Sinds de Israëlische bombardementen en blokkade is er in de Gazastrook een nijpend tekort aan alles, van medicijnen, dekens, eten en drinken, tot brandstof. De Rafah-grens tussen Egypte en de Gazastrook is de enige plek waar de broodnodige hulpgoederen voor Palestijnen naar binnen kunnen.
Tegenwoordig werken velen op afstand, ook wetenschappers. Dat blijkt echter te leiden tot minder baanbrekende ontdekkingen of doorbraken, stellen onderzoekers in Nature.
Wie in een auto over de snelweg rijdt, vertoont een hogere bloeddruk, en dat effect kan zeker 24 uur aanhouden. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment.
Het Hof van Beroep in Brussel heeft de federale staat en het Vlaamse en Brusselse gewest vandaag veroordeeld voor ontoereikend klimaatbeleid en dus een schending van de mensenrechten en de zorgplicht. Het hof legt ons land een gerechtelijk bevel op om minimaal 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2030.