Historisch onderzoek kan helpen om toekomstige voedseltekorten te voorkomen, stelt een studie in Nature onder leiding van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “We moeten meer kijken naar het verleden om toekomstige crisissen aan te pakken.”
Extreem weer heeft in 2024 meer dan 240 miljoen studenten minstens tijdelijk zonder onderwijs gezet. Hittegolven, cyclonen en overstromingen troffen kinderen op alle continenten.
Het aantal verdrinkingsdoden is sinds het begin van deze eeuw met 38 procent gedaald. “Een belangrijke prestatie”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over verdrinkingspreventie.
Het Zweedse Uppsala is de Europese stad met de schoonste lucht. Luik volgt als eerste Belgische stad in de rangschikking op een verre 43ste plaats.
Mannen en vrouwen die in hun jeugd een diagnose kregen voor mentale klachten zoals depressie, angst of schizofrenie, blijken op latere leeftijd minder vaak voor het ouderschap te gaan. Dat blijkt uit Fins onderzoek.
Afrika geraakt meer in de ban van westerse voeding en verlaat vaker het traditioneel Afrikaanse dieet rijk aan groenten, vezels en gefermenteerd voedsel. Nochtans kan dit dieet ontstekingen in het lichaam fors doen afnemen, en dat effect is al na twee weken zichtbaar, zeggen onderzoekers.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.
De enorme vernieling door overstromingen in de Congolese hoofdstad Kinshasa zal nog vaker voorvallen, waarschuwen wetenschappers. De recente stortbuiten hebben wegen ontoegankelijk gemaakt, huizen meegesleurd en aan minstens 33 mensen het leven gekost.