Nieuwsagentschap

Hoge energieprijzen: "Wind- en zonneprojecten op een jaar terugverdiend"

ENERGIETRANSITIE
Alle nieuws

Meer nieuws

LUCHTVAART

De klimaatimpact van de luchtvaart wordt sterk onderschat, zegt een nieuwe studie in opdracht van Bond Beter Leefmilieu (BBL). “Terwijl we van andere sectoren grote klimaatinspanningen verwachten, krijgt de luchtvaart vrij spel om te blijven uitstoten: dat is onrechtvaardig en contraproductief”, luidt de conclusie.

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

ISRAEL-HAMAS

De strijd tussen de Israëlische strijdkrachten en de militanten van Hamas in Gaza gaat onverminderd door. Het dodental stijgt en de wapenvoorraden lijken schier onuitputtelijk. Defensie-expert Terrence Guay legt uit waar Israël en Hamas hun wapens blijven halen.

POLITIEK

Het gebruik van onze persoonsgegevens en de beïnvloeding die daaruit kan voortvloeien, maakt mensen soms bijzonder onwennig. Maar datagebruik in kiescampagnes is momenteel niet per sé een bedreiging voor de democratie, stelt Brits onderzoek nu.

TECHNOLOGIE

Naarmate artificiële intelligentie zijn opmars doorzet, wordt de energiehonger van de technologie steeds duidelijker. Toch is  AI niet alleen een bedreiging voor het klimaat, maar ook een mogelijke bondgenoot, schrijven Kirk Chang en Alina Vaduva van de University of East London.

INNOVATIE

Twee dagen onafgebroken rijden - of 2800 kilometer op één tank. Het levert een nieuwe waterstoftrein een vermelding op in Guinness World Records, maar het toont vooral hoe veelbelovend waterstof is treinverkeer.

ECONOMIE

Een kwart van de elektrische auto’s die dit jaar in Europa worden verkocht, zal in China geproduceerd zijn, blijkt uit een analyse van milieudenktank T&E. Hogere importheffingen kunnen helpen, maar de Europese fabrikanten moeten vooral sneller elektrificeren om te overleven.

TECHNOLOGIE

Google heeft een AI-model ontwikkeld dat overstromingen in tachtig landen met grote betrouwbaarheid voorspelt, en dat dagen op voorhand. In regio’s zonder conventionele waarschuwingssystemen kan de tool duizenden levens redden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo