Rusland is geslaagd in zijn opzet om “overgangsbrandstoffen” - lees aardgas - op te nemen in het slotakkoord van de VN-klimaatconferentie in Dubai. Dat kwam onder meer door de flexibele houding van de EU en de afwezigheid van kleine eilandstaten.
Bijna tweehonderd landen hebben woensdagochtend na nachtelijke vergaderingen de slottekst van de VN-klimaattop in Dubai goedgekeurd, zonder harde belofte over de uitfasering van olie, aardgas en steenkool. De reacties die we sprokkelden bij delegatieleden lopen uiteen: van “historische koersverandering” tot “ronduit teleurstellend”.
Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.
Bijna tien jaar van relatieve rust en stabiliteit mogen de Pacifische Eilanden niet zelfvoldaan maken, waarschuwen experts. De ongelijkheid, werkloosheid en landdisputen zijn er nooit aangepakt.
Toeristische eilanden moeten af van fossiele brandstoffen en investeren in hernieuwbare energie. De Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) en het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) zeggen in een gezamenlijke verklaring die transitie te willen stimuleren.
De eilanden in de Grote Oceaan worden omringd door zeewater, maar door de inadequate zoetwaterbronnen, gebrekkige infrastructuur en klimaatverandering hebben sommige bewoners te weinig water voor hun dagelijks leven.
De Caraïbische eilanden verwachten veel van een grote internationale conferentie begin september op Samoa, in de Zuidelijke Pacific. "We willen onze financiers duidelijk maken dat er geen recept bestaat dat voor alle kleine eilandstaten werkt."
De klimaatverandering heeft in de afgelopen jaren het merendeel van de natuurrampen op het Polynesische eiland Samoa veroorzaakt. Het kleine eiland kan de schade daarvan steeds moeilijker opvangen, zei premier Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi gisteren in Brussel.