De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”
Vroege ondersteuning van kinderen die opgroeien in achtergestelde situaties verbetert hun neurologische ontwikkeling aanzienlijk. Dat zeggen kinderartsen naar aanleiding van intensief onderzoek bij Roma-kinderen.
De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.
Sinds 1990 is het aantal kinderen met overgewicht op elk continent explosief gestegen. De Verenigde Staten zijn koploper, maar veel andere landen zitten hen op de hielen. Wetenschappers vrezen voor een wereldwijde epidemie van obesitas bij jongeren, met ernstige gezondheidsrisico’s voor hun toekomst.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.
De enorme vernieling door overstromingen in de Congolese hoofdstad Kinshasa zal nog vaker voorvallen, waarschuwen wetenschappers. De recente stortbuiten hebben wegen ontoegankelijk gemaakt, huizen meegesleurd en aan minstens 33 mensen het leven gekost.
Na wind- en zonne-energie krijgen we misschien ook wel ‘regenenergie’. Wetenschappers in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat stroom genereert als het regent.
Britse wetenschappers hebben op verschillende momenten chimpansees kunnen filmen die een alcoholhoudende vrucht delen. Het suggereert dat de traditie van een feestje bouwen al ouder is dan de mens zelf.