Nieuwsagentschap

152

EU

Het Europees Parlement wil af van de zogenaamde ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ die EU-lidstaten tegen hoge betalingen uitreiken aan niet-EU-burgers, zoals Russische oligarchen. “Het EU-burgerschap mag niet langer te koop zijn.”

MIGRATIE

Het reddingschip Ocean Viking vaart al vier dagen rond in internationale wateren, op zoek naar een plaats om aan te meren. Aan boord zijn 593 migranten die gered werden toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken in gammele bootjes.

PERSVRIJHEID

Het Hooggerechtshof in Slowakije draaide vorige week de vrijspraak terug van twee verdachten in de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak. Dit biedt een “unieke” kans om de wereldwijde cyclus van straffeloosheid bij geweld tegen journalisten te doorbreken, zeggen persvrijheidsgroepen. 

GENDERGEWELD

Online geweld tegen vrouwelijke journalisten verplaatst zich steeds vaker naar het ‘echte leven’, met potentieel dodelijke consequenties, blijkt uit onderzoek van het International Center for Journalists (ICFJ) en Unesco.

MALTA

De regering van Malta grijpt naar gevaarlijke en illegale maatregelen om de komst van vluchtelingen en migranten over zee aan te pakken. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport. 

CORONACRISIS

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert vandaag de Health System Response Monitor, een nieuwe tool over de Covid-19-responsmaatregelen in de verschillende Europese landen.

PERSVRIJHEID

Nu het net zich meer en meer sluit rond de moordenaars van Daphne Caruana Galizia, hopen collega-journalisten en andere pleitbezorgers voor persvrijheid dat hun boodschap in heel Europa gehoord wordt: enkel een vrije pers kan corrupte ambtenaren beletten om straffeloos te handelen.
 

MILIEU

Zwitserland heeft het gezondste milieu ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwe Environmental Performance Index.

ENERGIE

Het bedrijf TuNur Ltd wil 4,5 gigawatt zonne-energie van de Saharawoestijn exporteren naar Europa. Enkele jaren geleden gooide de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika nog roet in het eten van een soortgelijk project.

VLUCHTELINGEN

De sit-in die Syrische vluchtelingen op het Syntagmaplein in centrum Athene houden, wijst op de enorme impasse waarin zowel het Griekse als het Europese immigratiebeleid zich bevinden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo