Veel wereldburgers zijn behoorlijk optimistisch over de terugkeer van Donald Trump, met name voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten en de relatie met China. Een peiling in 24 landen toont tegelijk dat de traditionele Amerikaanse bondgenoten veel nerveuzer zijn.
Overstromingen, stormen en twee aardbevingen hebben in de eerste helft van dit jaar al wereldwijd voor meer dan honderd miljard euro aan schade veroorzaakt. Uit de cijfers van herverzekeraar Munich Re blijkt dat de kosten ook voor de verzekeringssector oplopen.
De luchtvervuiling is in sommige steden zo hoog dat ze ook vliegtuigmotoren doet verslijten, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral op momenten dat piloten wachten op toestemming om te landen is de inname van stof groot.
Een wolkenkrabber van een kilometer hoog die meteen ook dienst doet als enorme batterij: het lijkt sciencefiction. Maar het architectenteam achter de iconische Burj Khalifa in Dubai heeft een samenwerking afgesloten met het Zwitserse Energy Vault die dit mogelijk willen maken.
De rijke diversiteit van het dieren- en plantenrijk staat onder druk maar krijgt nu hulp uit onverwachte hoek: artificiële intelligentie (AI) kan de ontdekking van nieuwe soorten helpen versnellen.
Microplastics maken bacteriën resistent tegen meerdere soorten antibiotica, blijkt uit experimenten aan de Universiteit van Boston. Dat is vooral zorgwekkend voor mensen in dichtbevolkte, verarmde gebieden zoals vluchtelingenkampen, waar weggegooid plastic zich ophoopt en bacteriële infecties zich gemakkelijk verspreiden.
De wolvenpopulaties in Europa zijn in tien jaar tijd met bijna 60 procent gegroeid, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact op de veeteelt blijft relatief klein.
De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”