Afrika krijgt de volle kracht van de klimaatverandering over zich heen, en dat bedreigt “elk aspect van de sociaaleconomische ontwikkeling”. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw rapport.
Afrika geraakt meer in de ban van westerse voeding en verlaat vaker het traditioneel Afrikaanse dieet rijk aan groenten, vezels en gefermenteerd voedsel. Nochtans kan dit dieet ontstekingen in het lichaam fors doen afnemen, en dat effect is al na twee weken zichtbaar, zeggen onderzoekers.
De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.
Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.
Eén op de vijf teken die in Vlaamse tuinen wordt gevonden, kan de ziekte van Lyme veroorzaken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. “Checken op teken na het spelen in de tuin is een goed idee”
De oceanen verzuren een pak sneller dan verwacht. Een belangrijk kantelpunt waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen, blijkt vijf jaar geleden al bereikt.
Voor het eerst zijn de zwemroutes of ‘blauwe corridors’ van walvissen digitaal in kaart gebracht en raadpleegbaar voor iedereen. De kaarten moeten de routes van de oceaanreuzen veiliger maken en hen beter beschermen.
Oostenrijks onderzoek heeft in graanproducten alarmerend hoge niveaus vastgesteld van trifluorazijnzuur, een PFAS-variant. De gemeten niveaus zijn drie keer hoger dan in een vergelijkbare studie acht jaar geleden.