De wereldwijde toegang tot elektriciteit is er dit jaar licht op vooruitgegaan. Dat zeggen de voorlopige cijfers van het Internationaal Energieagentschap voor 2023. In landen als Bangladesh en Cambodja kunnen steeds meer mensen ’s avonds het licht aansteken.
Luchtvervuiling blijft een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid ter wereld, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact is sterk geconcentreerd in Azië en Afrika. Een gemiddelde inwoner van Delhi verliest er zelfs twaalf jaar van zijn of haar leven aan.
Dengue richt dit jaar een ravage aan in Bangladesh, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie, met dit jaar al 327 sterfgevallen geteld. Ter vergelijking: in heel 2022 stierven er maar 281 mensen aan dengue in het land.
Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.
Er is een verband tussen warmer weer en het aantal ziekenhuisopnames voor drank- en druggebruik, blijkt uit Amerikaanse onderzoek. De klimaatverandering kan het probleem nog doen toenemen.
De voorwaarden van IMF-leningen werken armoede en ongelijkheid in de hand, stelt een omvangrijk rapport van Human Rights Watch. Strenge bezuinigingseisen en ondoordachte steunprogramma’s ondermijnen de sociaaleconomische rechten van miljoenen wereldwijd, klinkt het.
Zes Portugese jongeren tussen 11 en 24 jaar worden morgen (woensdag) gehoord door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze klagen Europese regeringen aan voor de enorme bosbranden in Portugal in 2017. Ngo’s spreken van een historisch proces.
Vandaag (dinsdag) is het Wereld Anticonceptiedag, een dag gewijd aan het belang van toegang tot anticonceptie. Artsen Zonder Grenzen benadrukt dat anticonceptie niet alleen het aantal onveilige abortussen vermindert, maar ook aanzienlijk bijdraagt aan de gezondheid van vrouwen, meisjes en kinderen wereldwijd.