In Darfoer vinden opnieuw wreedheden plaats die doen denken aan de massale gruweldaden in 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit. Wat dan met de internationale doctrine “verantwoordelijkheid om te beschermen”, vraagt adjunct-hoogleraar Genocidestudies Mike Brand zich af.
Vorig jaar waren scholen meer dan drieduizend keer het doelwit van een aanval - een toename met 17 procent tegenover 2021. Bijna een derde van de incidenten komt op rekening van drie landen: Oekraïne, Myanmar en Burkina Faso.
Vorig jaar zijn 1172 mensen gedood of verwond geraakt door clusterbommen, het hoogste aantal sinds 2010. Dat is vooral te wijten aan de wijdverbreide inzet van clusterbommen in Oekraïne.
In Myanmar zijn de arbeidsrechten van minstens 108.000 kledingarbeiders geschonden, stelt Business & Human Rights Resource Centre. Westerse merken zijn daarvoor volgens hen verantwoordelijk, van H&M en Zara tot de Belgische werkkledingproducent Sioen.
Op het einde van de vorige eeuw leek Zuidoost-Azië op weg om een democratisch lichtbaken in de regio te worden. Vandaag zijn sterke mannen en militaire junta's weer helemaal terug. Wat is er aan de hand in het gebied en hoe liggen de kaarten voor de democratie?
Volgens Fashion Revolution zwijgt 99 procent van de merken in alle talen of ze hun arbeiders een leefbaar loon uitbetalen. Europese burgers hebben tot woensdag de tijd om daarop aan te dringen: tot dan loopt de campagne #GoodClothesFairPay. Ook het middenveld in productieland Bangladesh zit niet stil: zij willen het minimumloon voor kledingarbeiders optrekken naar 200 euro per maand.
De moessonregens maken van de Rohingya-vluchtelingenkampen in Bangladesh heuse dengue-hotspots. De door muggen overgedragen ziekte verspreidt zich razendsnel onder de staatloze mensen op de vlucht.
De gletsjers in de Himalaya slinken steeds sneller en kunnen al tegen het einde van deze eeuw voor 80 procent verdwenen zijn. Daarmee komt de watervoorziening voor 2 miljard mensen in gevaar, waarschuwt een nieuw rapport.
Volgens het Noorse onderzoeksinstituut Prio zijn er in Myanmar minstens zesduizend burgers door geweld omgekomen in de twintig maanden na de staatsgreep door de militaire junta in 2021. Dat is een pak meer dan eerdere schattingen, onder meer door de Verenigde Naties.
De junta van Myanmar weert internationale hulpverleners uit de deelstaat Rakhine, waar honderdduizenden mensen - onder wie veel Rohingya-vluchtelingen - nood hebben aan voedsel en onderdak na de doortocht van cycloon Mocha vorige maand.