Nieuwsagentschap

Europa verspilt meer voedsel dan het importeert

VOEDING
Alle nieuws

Meer nieuws

VOEDSELPRODUCTIE

Europeanen willen graag gezond en duurzaam eten, maar velen zijn daar simpelweg niet toe in staat. Prijs is voor zes op de tien EU-burgers het grootste obstakel om duurzamer te eten, blijkt uit een bevraging van het Wereld Natuur Fonds (WWF) in twaalf Europese landen, waaronder België

ENERGIETRANSITIE

Volgens nieuw onderzoek door transportkoepel T&E is de uitrol van vliegtuigen op waterstof in Europa economisch haalbaar, indien kerosine eerlijk belast wordt. 

BIODIVERSITEIT

Het toegenomen gebruik van pesticiden en kunstmest is de belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van de meeste vogelpopulaties in Europa. Dat is de conclusie van een grootschalige studie in 28 landen. 

SCHEEPVAART

De scheepvaart ligt steeds meer onder vuur vanwege de grote klimaatafdruk. Europa legt strengere regels op, en ook de Internationale Maritieme Organisatie zal dat waarschijnlijk doen. We vroegen hoogleraar Handelswetenschappen Don Maier van de Universiteit van Tennessee of de industrie die strengere doelstellingen kan halen. 

CUBA

Vergrijzing, lage vruchtbaarheidscijfers en de uittocht van jonge, gekwalificeerde mensen vormen aanzienlijke uitdagingen voor de ontwikkelingsdoelen van Cuba. Het land staat voor de complexe taak om zich aan te passen aan deze demografische veranderingen, die worden verergerd door de ongunstige economische context.

AFGHANISTAN

De taliban beperken de mensenrechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan zo erg dat hun optreden onderzocht moet worden als “vervolging op grond van geslacht” - een misdaad tegen de mensheid. Dat zeggen Amnesty International en de International Commission of Jurists.

PLASTICVERVUILING

Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan tweehonderd miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.

TUNESIË

Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, is de vrijheid van meningsuiting in Tunesië steeds verder ingeperkt. De vrije media-instellingen die ontstonden na de Arabische lente zijn intussen gemuilkorfd en kritische onderzoeksjournalisten worden als staatsvijanden bestempeld.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo