Maar liefst 77 procent van de dieselmodellen toont in officiële tests “verdachte” stikstofniveaus. Dat wijst volgens ICCT, de ngo die in 2015 het oorspronkelijke dieselschandaal aan het licht bracht, op “waarschijnlijk” gesjoemel.
Bijna 70 procent van de voor Europa geplande batterijproductie loopt vertraging op of heeft zelfs kans om te worden geannuleerd. Dat leert een nieuwe analyse van Transport & Environment. Onder meer Amerikaanse subsidies vormen een grote bedreiging.
De wereldwijde uitstoot van CO2 is vorig jaar verder gestegen, maar veel minder dan gevreesd. De groei van schone energie heeft een revival van steenkool helpen beperken, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat groene subsidies landen doen “afglijden naar protectionisme”. Dat maakt het extra moeilijk voor arme landen om toegang te krijgen tot groene technologie en zo hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
SUV’s maken nu bijna de helft uit van alle verkochte auto's, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Een ramp voor het klimaat, maar daar staat tegenover dat ook elektrische auto’s snel terrein winnen.
Europa bouwde vorig jaar voor 19 gigawatt aan windmolenparken bij. Dat is meer dan het jaar ervoor, maar het gaat nog lang niet snel genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen.
In Europa is een elektrische auto leasen gemiddeld zo'n 57 procent duurder dan de benzinevariant leasen. Die hoge prijs is onterecht en belemmert de overgang naar elektrische auto’s, stelt een studie door denktank Transport & Environment (T&E).
De Europese Commissie en verschillende lidstaten pompen samen 313 miljoen euro in “Education Cannot Wait”, de organisatie die kwetsbare kinderen aan onderwijs helpt. Het is de grootste bijdrage ooit aan het fonds.
Na een jaar oorlog blijft een meerderheid van de Europeanen en Belgen het Oekraïense verzet steunen. Velen zien de strijd als verdediging van de democratie en welvaart in Europa, blijkt uit een peiling waar de Koningin Boudewijnstichting aan meewerkte.
Het Europese mechanisme om arme landen te helpen in de strijd tegen de klimaatverandering schoot tekort, stelt de Europese Rekenkamer. Die vond weinig bewijs dat de steun de landen echt weerbaarder heeft gemaakt.