Een Aziatische muggensoort speelt een prominente rol bij de opmars van resistentie malaria in Afrika, zegt onderzoek in Nature. De mug verspreidt zich bijzonder snel en kan het hele jaar door overleven.
Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.
G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.
De wereldwijde consumptie van suikerhoudende dranken is sinds 1990 met 16 procent gestegen, maar verschilt sterk van regio tot regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Nature Communications.
Sinds de Israëlische bombardementen en blokkade is er in de Gazastrook een nijpend tekort aan alles, van medicijnen, dekens, eten en drinken, tot brandstof. De Rafah-grens tussen Egypte en de Gazastrook is de enige plek waar de broodnodige hulpgoederen voor Palestijnen naar binnen kunnen.
Lage inkomenslanden willen economisch vooruit en goede infrastructuur, zoals een degelijk transportsysteem, is daarvoor noodzakelijk. De groei van deze landen zal ook de mondiale CO2-uitstoot verhogen, stellen mobiliteitsexperts. In een paper die ze naar aanleiding van de huidige klimaattop lanceren, tonen ze het enorme potentieel van het spoor voor duurzame groei en energie-efficiëntie.
Tegenwoordig werken velen op afstand, ook wetenschappers. Dat blijkt echter te leiden tot minder baanbrekende ontdekkingen of doorbraken, stellen onderzoekers in Nature.
Wie in een auto over de snelweg rijdt, vertoont een hogere bloeddruk, en dat effect kan zeker 24 uur aanhouden. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment.