Het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is voor conflicten, natuurrampen, geweld en mensenrechtenschendingen, overstijgt voor het eerst de 100 miljoen. Dit meldt de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR).
De overname van Twitter door Elon Musk heeft de alarmbellen doen afgaan bij mensenrechtenactivisten in Azië en het Midden-Oosten. Ze zijn bang dat het socialemediaplatform (nog meer) zal aanzetten tot geweld – waardoor vooral minderheden worden getroffen.
Een jaar na de goedkeuring van een vijfpuntenplan om een einde te maken aan het conflict in Myanmar, is het geweld tussen de militaire regering en protesterende burgers nog dagelijkse kost. 1700 mensen zouden al zijn omgekomen en meer dan 13.000 zijn gevangengezet.
Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021. Het was een gitzwart jaar voor de mensenrechten, stelt de organisatie. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije mening en cybercontrole bleven ongestraft.
Google maakt zijn Earth Engine toegankelijk voor overheden, media en bedrijven. De schat aan satellietbeelden moet die partijen een extra wapen geven in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Supermarktketen Albert Heijn laat zich begeleiden door WWF om de ecologische voetafdruk van verse en houdbare producten te halveren tegen 2030. Ze hebben daartoe een tweejarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Amerikaans onderzoek in onder meer België en Nederland toont aan dat de meeste mensen meer sympathie hebben voor Amerikaans president Joe Biden dan voor zijn Chinese collega Xi Jinping. Wel zien velen de invloed van China toenemen en opvallend is dat jongeren daar minder graten in zien dan de oudere generatie.
De aanval in maart op het theater van Marioepol door het Russische leger was een “duidelijke oorlogsmisdaad”. Dat is de conclusie van een lijvig rapport door Amnesty International.