Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.
Een beeld van een zwarte arts die een wit kind inent: het is nauwelijks te genereren met artificiële intelligentie. AI-bots nemen bestaande stereotypen gewoon over, stelt een experiment van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in The Lancet.
In de laatste zeven maanden van gevechten in de burgeroorlog in Soedan is het aantal doden en gewonden onder kinderen in Darfoer met 550 procent gestegen in vergelijking met heel 2022.
De tweede verjaardag van de overname van Afghanistan door de taliban nadert met rasse schreden. De manier waarop Afghaanse vrouwen sindsdien de meest fundamentele rechten worden ontzegd, kan alleen worden omschreven als genderapartheid, schrijft mensenrechtenexpert Vrinda Narain.
2023 is het jaar van de inheemse kunst in het belangrijkste kunstmuseum van São Paulo. Het geeft blijk van respect ten opzichte van de inheemse bevolking van Brazilië. Curatoren noemen het een dekoloniale beweging. “We breken met de standaard.”
Israëls minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir is erop gebrand om zijn land te vertegenwoordigen op de Israëlische viering van Europadag op 9 mei, wanneer de oprichting van de EU wordt herdacht. Om de extreemrechtse stokebrand geen platform te geven, heeft de EU-delegatie in Israël besloten om alle toespraken en de receptie te annuleren.
Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op mensenrechtenschendingen elders in de wereld, stelt Amnesty international.
Zondag heeft een enorme brand een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh getroffen. De Verenigde Naties melden dat 12.000 mensen alles kwijtraakten in de vlammen.
Cannabis groeit snel uit tot een wereldwijde miljoenenindustrie, en Zuid-Afrika wil een deel van de koek. Maar de arme boeren die al decennialang illegaal cannabis telen, dreigen uit de boot te vallen. Dat schrijft Thembisa Waetjen, hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit of Johannesburg.