Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds, dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
Afrikaanse onderzoekers laten artificiële intelligentie (AI) los op de traditionele geneeskunde in de hoop zo nieuwe medicijnen te vinden. Ze staan onder leiding van Fidele Ntie-Kang, een Kameroense wetenschapper die rotsvast gelooft dat zo’n aanpak de uitdagingen in de gezondheidszorg kan oplossen.
Afrika heeft behoorlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van hiv-infecties en aids bij kinderen. Maar om aids bij deze jonge doelgroep tegen 2030 ook echt te beëindigen, moeten maatregelen in sommige landen nog opgeschaald worden.
Het West-Afrikaanse land Burkina Faso staat voor de tweede keer bovenaan de lijst van meest vergeten humanitaire crises die elk jaar wordt samengesteld door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De hele Centrale Sahelregio staat in de top 5.
Het escalerende bendegeweld in Haïti heeft vorig jaar aan minstens 5601 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN. Duizenden anderen raakten gewond of werden ontvoerd.
Slaaptekort vermindert het vermogen van de hersenen om ongewenste herinneringen en opdringerige gedachten te onderdrukken. Dat heeft Brits onderzoek aangetoond.
Alcohol is niet goed voor de gezondheid, en veel mensen zijn zich daar steeds meer van bewust. Maar helemaal stoppen is voor velen net een brug te ver. Zebradrinken is misschien een goede oplossing.
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid onderschat het aantal slachtoffers door de oorlog met 41 procent, stelt onderzoek in The Lancet. Volgens de studie is nu al 3 procent van de bevolking omgekomen.