Zwitserse wetenschappers hebben in de Alpen en het Noordpoolgebied negentien soorten bacteriën en schimmels ontdekt die plastic kunnen verteren bij 15 graden. Vooral dat laatste is belangrijk om recyclage op industriële schaal mogelijk te maken.
In 2020 en 2021 zagen wereldwijd bijna 500 klimaatzaken het licht, het summum van een aanhoudende stijging in de afgelopen tien jaar. Steeds meer burgers maken zich ongerust over het klimaat en willen hun grondrechten via de rechter beschermen.
Een Zwitserse startup heeft zonnepanelen ontwikkeld die geautomatiseerd tussen treinsporen worden geplaatst. In mei start een eerste test, maar de voordelen zijn enorm, zegt het bedrijf.
Woensdagochtend stonden honderden SUV-eigenaars in negen landen vreemd te kijken toen de banden van hun auto bleken platgezet. Met de actie vraagt Tyre Extinguishers aandacht voor de “klimaatramp” die deze wagens in hun ogen zijn.
Mensen in Colombia die moeten vluchten voor de gevolgen van de klimaatverandering, zullen binnenkort misschien wettelijke bescherming genieten. Een belangrijke wet over klimaatmigratie - een primeur voor Latijns-Amerika - heeft afgelopen week de eerste hindernis genomen in het Colombiaanse parlement.
Op 1 juni start ‘30 Dagen Minder Wagen’, een initiatief van de koepel van mobiliteitsverenigingen. Voor de tweede keer op rij roepen ze Vlamingen op om een maand lang de auto te mijden. De organisatoren geven alvast vijf eenvoudige tips om dit doel te bereiken.
Europese steden hebben het moeilijk om klimaatdoelstellingen vast te leggen die zowel ambitieus als haalbaar zijn. Zo miste Oslo - nochtans een gidsstad op vlak van klimaatbeleid - een belangrijke doelstelling om de uitstoot te halveren tegen 2020, en de Noorse hoofdstad is niet alleen.
Frankrijk gaat de komende vier jaar 2 miljard pompen in fietsinfrastructuur en bewustwording om het gebruik van de fiets te stimuleren. Dat past in een langetermijnstrategie om van Frankrijk een echt “fietsland” te maken.