Nieuwsagentschap

Zwitsers halen kerosine uit zonlicht, water en CO2

LUCHTVAART
Alle nieuws

Meer nieuws

GEZONDHEID

Kies je ook al eens vaker voor havermelk of een dessertje op basis van soja? Dat is goed voor het milieu, maar mogelijk krijg je wel wat minder jodium binnen. Dit essentiële mineraal is rijkelijk aanwezig in melk, zuivel en vis, maar door de populariteit van plantaardige alternatieven en kant-en-klaarmaaltijden daalt de inname bij de bevolking in Europa.

MOBILITEIT

Het EK Voetbal 2024 wil het groenste tornooi ooit worden, maar gastland Duitsland en de UEFA laten nog veel potentiële klimaatwinst liggen. Dat blijkt uit een analyse van milieudenktank Transport & Environment (T&E).

INNOVATIE

Twee dagen onafgebroken rijden - of 2800 kilometer op één tank. Het levert een nieuwe waterstoftrein een vermelding op in Guinness World Records, maar het toont vooral hoe veelbelovend waterstof is treinverkeer.

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

INNOVATIE

Toen zware stormen in Australië het elektriciteitsnet in de problemen brachten, leverden elektrische auto’s stroom terug aan het net om het te stabiliseren. Volgens onderzoekers kunnen elektrische voertuigen zo een belangrijke rol spelen in noodsituaties.

LUCHTVAART

De luchtvervuiling is in sommige steden zo hoog dat ze ook vliegtuigmotoren doet verslijten, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral op momenten dat piloten wachten op toestemming om te landen is de inname van stof groot.

TRANSPORT

De Duitse regering kondigt de bouw aan van een nationaal snellaadnetwerk voor vrachtwagens. Meer dan driehonderd laadzones langs de Duitse snelwegen moeten het transport helpen vergroenen.

VERKEER

Vorig jaar is het aantal Dodge Ram pick-uptrucks in Europa met 20 procent gestegen. Deze gevaarlijke en zwaar vervuilende voertuigen gebruiken een achterpoortje om de veiligheids- en milieuwet te omzeilen, zegt een coalitie van consumenten- en milieugroeperingen. “Hier past enkel een verbod”, schrijven ze in een verzoek aan de Europese Commissie. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo