Nieuwsagentschap

Wetenschappers vrezen voor zevende “massaverbleking” van Great Barrier Reef

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

KORALEN

Als er minder gezonde koralen zijn, heeft dat gevolgen voor de visserij, blijkt uit onderzoek rond het Great Barrier Reef in Australië.

BODEMKWALITEIT

Steeds grotere delen van onze bodem blijken aangetast door verzilting. Meer dan een tiende van het totale landoppervlak op aarde is al te zout, en nog veel meer land is in gevaar, blijkt uit cijfers van de VN.

KLIMAAT

Na bijna tien jaar lang discussiëren hebben onderhandelaars op de klimaattop in Bakoe (COP29) een historisch verdrag gesloten om de globale handel in koolstofkredieten te reguleren. Maar geografe Kate Dooley van de Universiteit van Melbourne waarschuwt voor gevaarlijke gebreken in het systeem.   

PLASTIC

Australische onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om plastic afval op onze stranden te spotten. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om de rommel gericht op te ruimen.

VERVUILING

Ook ten tijde van de Romeinen kreunde Europa al onder industriële vervuiling, blijkt uit nieuw onderzoek. De loodvervuiling was zelfs groot genoeg om de intelligentie van de hele Europese bevolking te laten dalen.

WETENSCHAP

De razendsnelle groei van het aantal gepubliceerde wetenschappelijke studies is onhoudbaar, zegt Brits onderzoek. Het dreigt het publieke vertrouwen in de wetenschap te ondermijnen.

GEZONDHEID

Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hebben ontdekt dat kleine, antenne-achtige structuren op cellen een sleutelrol spelen in de zenuwziekte ALS. Hun studie  opent mogelijk de weg voor een behandeling.

KLIMAAT

Het dramatische verlies aan zee-ijs aan de Zuidpool leidt tot meer warmteverlies van de oceaan naar de atmosfeer en doet de stormactiviteit toenemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo