De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.
Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.
Wetenschappers hebben een computersysteem ontwikkeld dat het gedrag van woestijnsprinkhanen voorspelt. Dat kan helpen om de enorme zwermen te beheersen voordat ze hele oogsten in Afrika en Azië kunnen verwoesten.
De soms duizenden jaren oude baobabs in Afrika hebben een diepe culturele en ecologische betekenis. Maar de snelle groei van de wereldwijde vraag naar 'superfoods' van de boom zet de soort onder druk.
De eerste generatie die op grote schaal de opkomst van de digitale technologie heeft meegemaakt, heeft ondertussen een leeftijd bereikt waarop zich ook een verhoogd risico op dementie voordoet. Is er een verband? Nee, integendeel, zegt neurowetenschappelijk onderzoek.
Live lessen volgen, online of via een vooraf opgenomen filmpje: voor de studieresultaten maakt het niet uit, zegt Nederlands onderzoek. Tenminste: als studenten zelf kunnen kiezen wat hen het beste ligt.
We nemen vaak aan dat grote apparaten zoals koelkasten, wasmachines of ovens minder lang meegaan dan vroeger. Maar Noors onderzoek toont een heel ander verhaal: als er een kortere levensduur is, hebben we die vaak aan onszelf te danken.
Meer dan honderd leden van de koepelorganisatie voor duurzame afvalverwerking hebben een brief aan de VN geschreven. Ze roepen op om afvalverbranding voor de opwekking van energie niet langer als duurzame oplossing te promoten.