Onderzoekers vermoeden dat giftige metalen, die van nature in de bodem zitten, door de klimaatverandering vrijer zullen kunnen bewegen - met negatieve gevolgen voor ecosystemen en de menselijke voedselketen.
De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.
Nieuw onderzoek onthult een gebrek aan gericht beleid bij de meeste banken om iets te doen aan het groeiende plasticprobleem in ons leefmilieu. “De wereld vergaat van de plastics en toch blijven banken de productie ervan financieren.”
Mensen eten grote porties vlees als ze die geserveerd krijgen. Maak de portie vlees standaard een derde kleiner en 90 procent van de consumenten blijft net zo tevreden. Dat blijkt uit een Duits experiment in de cafetaria van een revalidatiekliniek.
We gaan er makkelijk van uit dat ouderen een hoger risico lopen om te sterven door extreme hitte naarmate de aarde opwarmt. Maar nieuw onderzoek in Mexico situeert hittedoden vooral bij jongvolwassenen, mensen waarvan je zou verwachten dat ze het best bestand zijn tegen hitte.
De inheemse oesters doen het in Europa bijzonder slecht, blijkt uit analyse van historische gegevens. De soort is er zo sterk op achteruit gegaan dat ze als “ingestort” bestempeld moet worden.
Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).
Dit jaar is hitterecord na hitterecord verbroken. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus doet dit vermoeden dat 2024 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen.