Nieuwsagentschap

198

GEZONDHEID

De schadelijke stof glyfosaat en reststoffen ervan zijn teruggevonden in oppervlaktewateren in elf van de twaalf onderzochte Europese landen, van België tot Bulgarije en van Polen tot Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo Pan Europe

EUROPA

Het Europees Parlement roept de EU-lidstaten op om uit het omstreden Internationaal Energiehandvest te stappen. Dat handvest maakt het voor energiebedrijven mogelijk om miljarden euro's schadevergoeding te eisen van landen die klimaatinspanningen doen.

RIVIEREN

Het merendeel van de Europese rivieren raakt niet gezond tegen 2027, zegt het Wereldnatuurfonds. De EU-landen hebben nog maar enkele weken om hun plannen aan te scherpen.

 

BIODIVERSITEIT

Europa heeft sinds deze week een eigen Amazonewoud. Het gebied strekt zich uit over vijf landen en vormt zo het eerste biosfeerreservaat ter wereld. “Een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa”, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).

KLIMAAT

Duitsland, Griekenland en Slovenië voegen zich bij een groeiende groep EU-landen die ijveren voor een CO2-neutraal Europa in 2050. Daardoor groeit de kans op een formeel akkoord tijdens de EU-top eind deze week.

ONDERWIJS

In een rijk land wonen biedt geen garantie op kwaliteitsonderwijs voor elk kind. Kinderen in minder rijke landen doen het vaak beter op school, ondanks het feit dat het onderwijsbudget daar lager is, zegt het VN-kinderfonds Unicef.

BALKAN

De landen van voormalig Joegoslavië kreunen onder hoge werkloosheid. De economische crisis heeft het herstel dat de regio had ingezet na de verschrikkelijke oorlogsjaren doen stilvallen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo