Vorig jaar heeft de vraag naar batterijen de historische mijlpaal van 1 terawattuur (TWh) gerond, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). China is de grote koploper, terwijl Europa voor een ‘make or break’-moment staat.
Elke lente overschakelen op zomertijd heeft een negatieve invloed op de productiviteit van werknemers, en dat kan tot wel twee weken aanhouden, zegt Amerikaans onderzoek.
Trekvogels in Azië hebben tot 180 keer meer PFAS in de lever dan vroeger. Wetenschappers ontdekten dit aan de hand van betere detectiemethoden, en dat is op zich goed nieuws.
Grote landen spenderen meer oppervlakte aan golfterreinen dan aan wind- of zonneparken, blijkt uit onderzoek in Environmental Research Communications.
Cholera is opnieuw sterk in opmars in Afrika. Vooral in het zuiden en oosten van het continent worden meer mensen besmet dan in de afgelopen tien jaar. De klimaatverandering en toegenomen conflicten in de regio doen besmettingen, die voor sommigen dodelijk kunnen zijn, terug stijgen.
De wereldwijde CO2-uitstoot door de luchtvaart is in 2023 met 1 procent gestegen. De reden: de langere routes die vliegtuigen moesten nemen om het Russische luchtruim te vermijden.
Elektrische auto’s zijn in de voorbije jaren veel betrouwbaarder geworden, blijkt uit Brits onderzoek van 300 miljoen voertuigen. Ze hebben nu een even lange levensduur als benzine- of dieselwagens, zelfs bij intensiever gebruik.
Terwijl industrieën over de hele wereld in sneltempo vergroenen, is de luchtvaart duidelijk bij de achterblijvers. Groen vliegen blijft een verre droom, maar er zijn al vijf ingrepen mogelijk om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen, schrijven experten Mark Maslin en Iain Hanson van University College London.