In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen.
Inheemse volkeren zijn de beste bewakers van klimaatgezonde ecosystemen, maar geld om hun werk te kunnen uitvoeren, zien ze zelden. Op COP27 pleiten ze voor rechtstreekse sponsoring. “Dank aan de vele ngo’s voor hun werk, maar nu is het tijd dat we zelf kunnen handelen.”
De Verenigde Naties hebben 42 landen (van de 193 lidstaten) op een zwarte lijst gezet voor represailles tegen mensenrechtenactivisten en journalisten.
In de tien landen waar de klimaatcrisis het hardst toeslaat, is de acute honger de voorbije zes jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd Oxfam-rapport.
“We bedienen 130 radiostations en enkele mediaplatforms met nieuws over heel Oeganda. Tachtig mensen hebben we in dienst”, vertelt de hoofdredacteur van Uganda Radio Network (URN), Sylvia Nankya. Vandaag weet ze niet wat de toekomst zal brengen nu hun Europese donor na tien jaar ermee ophoudt.
Ontwikkelingssamenwerking moet evolueren naar volwaardige partnerschappen, stelt een nieuw VUB-rapport waarin de ontwikkelingssector scherp wordt geanalyseerd. “Koloniale patronen zijn nog steeds ingebed in het Belgische model voor ontwikkelingssamenwerking.”
De Universiteit Gent overweegt om in het kader van besparingen ook zijn eigen Green Office op te doeken. Uit een gelekte nota blijkt dat de universiteit wil besparen op alles wat niet tot haar kerntaken behoort.
Maar liefst 77 procent van de dieselmodellen toont in officiële tests “verdachte” stikstofniveaus. Dat wijst volgens ICCT, de ngo die in 2015 het oorspronkelijke dieselschandaal aan het licht bracht, op “waarschijnlijk” gesjoemel.