Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid, het kan ook een impact hebben op je inkomen. Het effect is vooral zichtbaar bij jongere werknemers die minder goed zijn opgeleid.
Zeven van de meest voorkomende Europese boomsoorten hebben hun genetische diversiteit in het verleden kunnen beschermen tegen grote milieucrises. Dat is hoopgevend nieuws in het licht van de klimaatverandering, zeggen Zweedse en Finse experten.
De energietransitie zet wereldwijd door, maar aan een trager tempo door de groeiende wereldwijde onzekerheid. Het zwaartepunt van de transitie verschuift wel meer naar de ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van het Wereld Economisch Forum.
Meer batterijproductie in Europa in plaats van in China zou tot 60 procent minder uitstoot van broeikasgassen betekenen. Dat blijkt uit een analyse van koepelorganisatie Transport & Environment.
Het brein van vrouwelijke en mannelijke baby’s verschilt al bij de geboorte op zes belangrijke punten. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoekscentrum voor Autisme aan de Universiteit van Cambridge.
Politici vervangen door AI, zou ons dat sneller aan een regering kunnen helpen of op wereldschaal oplossingen voorschotelen waar leiders tekort schieten? Filosoof Ted Lechterman ziet kansen, maar ook valkuilen. “De mogelijkheden van AI dwingen ons om op zijn minst na te denken over de waarde van menselijke deelname aan politiek.”
Veel wereldburgers zijn behoorlijk optimistisch over de terugkeer van Donald Trump, met name voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten en de relatie met China. Een peiling in 24 landen toont tegelijk dat de traditionele Amerikaanse bondgenoten veel nerveuzer zijn.
Mensen die meer bewerkt rood vlees eten lopen meer risico op cognitieve achteruitgang en dementie. Dat besluit de Amerikaanse Academie voor Neurologie na jarenlang onderzoek.