Nieuwsagentschap

Egypte en Ethiopië roffelen op oorlogstrom om Nijlwater

POLITIEK
Alle nieuws

Meer nieuws

STEDEN

In de dichtbevolkte Egyptische havenstad Alexandrië zijn de afgelopen twintig jaar al minstens 280 gebouwen ingestort. “Een lot dat kuststeden over de hele wereld kan treffen”, zegt onderzoek.

EGYPTE

Alexandrië leeft in de schaduw van haar verleden”, schrijft Eduard Cousin die als journalist tien jaar lang in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft gewoond. Om het lawaai van die stad te ontvluchten, trok hij geregeld naar Alexandrië, een stad met een kosmopolitisch verleden en een plek van verbinding voor handelaren en reizigers uit alle windrichtingen.

AFRIKA

De Afrikaanse bevolking groeit snel en die trend zal de steden uit hun voegen doen barsten. “Als het continent enig voordeel wil halen uit de snelle verstedelijking moet alle aandacht gaan naar industrialisering”, zegt de Economist Intelligence Unit in een nieuw rapport. Maar, meer industrie zal de uitstoot van broeikasgassen doen toenemen en de zeespiegel doen stijgen.

GEZONDHEID

Terwijl de oorlog de bevolking blijft teisteren, is nu ook een variant van het poliovirus is aangetroffen in stalen van rioolwater in Gaza. Michael Toole, professor Internationale Geneeskunde aan het Burnet Institute in Australië schetst het belang van die ontdekking.

KLIMAAT

Aan het huidige tempo zal het koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius al zijn opgebruikt, blijkt uit nieuw onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.

IRAN

Als de bombardementen op Iran het regime kunnen doen vallen, is de kans klein dat er een democratie voor in de plaats komt, schrijft Midden-Oostenexpert Andrew Thomas van de Deakin University. Een nog meer bedreigende macht zou het vacuüm kunnen vullen.

PROTESTEN VS

Tijdens de protesten in LA en verschillende andere grote Amerikaanse steden viel op dat heel wat manifestanten een bordje ophielden waarop 'no kings!' te lezen viel. Wat zit er achter de Amerikaanse aversie tegen koningen - een eigenschap die ze delen met de oude Romeinen?

KLIMAAT

Ingrijpende klimaatmaatregelen genieten wereldwijd veel meer steun onder de bevolking dan gedacht, en die steun blijkt robuust, stelt een studie in Nature. Respondenten in rijke landen zijn bereid financieel bij te dragen aan klimaatbescherming in arme landen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo